Arhivă : Cronici Înapoi

Conferință de presă la Opera Națională București

Publicat: joi, 31 August 2017 , ora 12.31
Patru avanpremiere au precedat noua montare cu opera "Don Giovanni" de Mozart, în viziunea regizorului Andrei Șerban. Echipa care a colaborat la elaborarea acestei producții a fost prezentă la conferința de presă desfășurată aseară, în foaierul Operei Naționale București. O montare care nu ar fi fost posibilă, a spus în cuvântul introductiv Beatrice Rancea, directorul interimar al operei bucureștene fără sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 5 și al primarului Daniel Florea, prezent la întâlnirea cu publicul și presa.

Cu siguranță, personajul principal al conferinței a fost regizorul Andrei Șerban, care se află la prima sa montare a operei Don Giovanni și a ales să o monteze în România. Sub titlul "Mozart și Don Giovanni", Andrei Șerban a citit din cuvântul introductiv care v-a prefața caietul de sală al noului spectacol.

A punctat, apoi, greutățile financiare pe care le-a întâmpinat, a mulțumit echipei cu care a lucrat, interpreților, în marea lor majoritate tineri, deschiși la propunerile sale regizorale și actoricești de a fi personaje credibile, implicate într-o montare adusă în secolul XXI.

Astfel, spune regizorul și publicul tânăr va fi atras în număr mare în sala de spectacol. Ne-a mai îndemnat regizorul Andrei Șerban să fim prezenți la ambele spectacole de premieră din 31 august și 1 septembrie cu două distribuții diferite, doi interpreți ai lui Don Giovanni, Adrian Mărcan și Csaba Sandor, complet diferiței, cu două caractere opuse, care vor lăsa în finalul operei impresia a două mesaje diferite.

Viziunea sa regizorală, ne-a mai asigurat Andrei Șerban lasă frâu liber imaginației spectatorului, care-și poate contura propria percepție a unei opere, scrise în secolul al XVIII-lea și transpuse în secolul XXI. Cu siguranță, a mai spus Andrei Șerban, generațiile viitoare de artiști vor găsi alte modalități de exprimare ale operei Don Giovanni, raportate la publicul contemporan.

Primul spectacol are loc în această seară, de la ora 18.30, la pupitrul dirijoral aflându-se Ciprian Teodorașcu.


Jeanine Costache