Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. O seară colorată la Ateneu

Publicat: joi, 10 August 2017 , ora 10.28
Continuă deja tradiționala serie de concerte 'Vara Magică' de la Ateneu. Al șaselea concert din a șasea ediție a festivalului a fost rezervat Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova.


A fost o seară cât se poate de animată, prefațată de ambasadorul Republicii Moldova la București, excelența sa Mihai Gribincea:

Sunt foarte bucuros că a fost posibilă venirea în cadrul acestui festival a Orchestrei de Cameră Chișinău și sper că nu este doar un festival "O vară magică", dar va fi și o seară magică și muzica ne va apropia și mai mult.

Programul serii a fost unul divers și a început cu bine știutul Concert Brandenburgic nr.3 de Johann Sebastian Bach. A fost o interpretare ușor nostalgică, aparent inflențată de înregistrările mai vechi ale opusului și nu de cercetările și propunerile mai moderne. Apoi am ascultat Concertul nr.3 pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Solistă a fost tânăra violonistă Maria Florea, fiica dirijorului, care a reușit să își etaleze cu succes cunoștințele de stil și forța expresivă. Prima parte a serii s-a încheiat cu un bis din creația lui Ceaikovski.

Trebuie să recunosc că programul a fost până în acest punct unul destul de cuminte, previzibil, drept… A doua parte a concertului a venit cu mari surprize. Dupădouă scurte piese de Edvard Grieg, am fost învăluiți de focul Concertului Opale pentru acordeon și orchestră de Richard Galiano. Solist a fost Eugen Negruță, liderul grupului Concertino și unul dintre campionii acordeonului. Am avut parte de un moment cu scântei, dragoste și ceva război presărat prin cele trei părți. A fost un spectacol total. Ultima piesă din programul declarat a fost Suita Capriol de Peter Warlock, însă adevăratul final a fost adus de Pavana pentru o Infantă Defunctă de Maurice Ravel.

Am avut parte de o seară interesantă, care a crescut treptat și care mă face să aștept cu interes următorul concert al Verii Magice.


Reportaj realizat de Radu Mihalache