Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Dialogul generațiilor' în Festivalul Internațional 'Vară Magică'

Publicat: joi, 3 August 2017 , ora 10.51

Ca în fiecare seară de miercuri, în 2 august Festivalul Internațional Vară Magică și-a invitat publicul meloman să ia parte la un nou rendez-vous muzical în ambianța Ateneului Român. Iar dacă săptămâna trecută firul conducător a fost creația de operă a compozitorului baroc Georg Friedrich Händel (fiind, de altfel, una dintre puținele sau poate chiar singura seară exclusiv barocă din edițiile de până acum ale festivalului), ieri seară, conceptul generator a fost unul mai puțin obiectiv, care a atins cu ușurință sufletele celor prezenți, "familia".

Derulat sub genericul Dialogul generațiilor, concertul a reunit pe scena Ateneului, după cum povestea cu însuflețire violoncelistul Marin Cazacu, trei generații, provenind din două familii de muzicieni care, prin intermediul muzicii și al prieteniei, devin una singură.

Programul ales înspre a fi redat ieri seară în fața unei săli arhipline (lucru devenit deja de la sine înțeles în privința acestui festival) a debutat cu o sonată pentru două violoncele și pian de Händel, ai cărei interpreți au fost Marin Cazacu și fiul său, Ștefan Cazacu, acompaniați de pianista Roxana Gheorghiu. Prima parte a continuat cu două lucrări clasice: o sonată pentru două piane de Wolfgang Amadeus Mozart prezentată de Valentina și Valentin Gheorghiu și un trio beethovenian adus în scenă de generația tânără a familiei Cazacu - reprezentată de Iulia și Ștefan - cărora li s-a alăturat însuși Valentin Gheorghiu. De altfel, trebuie spus că nivelul de comunicare și de înțelegere muzicală dintre cei doi frați este remarcabil, reflectându-se la fel de limpede și în Passacaglia pentru vioară și violoncel de Händel pe care au interpretat-o în debutul părții a doua. I-am întrebat, la final, pe Iulia și pe Ștefan Cazacu, cum privesc ei experiența de a cânta alături de muzicieni renumiți, totodată membri ai familiei, cum îi ajută o astfel de colaborare:

„Primul meu cuvânt a fost Wow! Pentru că am învățat cum se cânta de fapt muzica. Am învățat exact cum au învățat părinții mei. Am comunicat foarte mult la repetiții și am învățat de fapt cum ar fi trebuit să cântăm… Eu zic că a fost o experiență senzațională.” - Iulia Cazacu

„Este o experiență în familie… nu neapărat cântând doar cu tata, ci și cu familia Gheorghiu, fiindcă ne sunt foarte apropiați. Sunt niște oameni extraordinari, niște muzicieni de excepție. Este o experiență plăcută și am avut foarte multe de învățat de la maeștri.” - Ștefan Cazacu

Noi formule interpretative și noi compozitori, provenind, de data aceasta, din peisajul romantic și impresionist, au completat cea de-a doua jumătate a concertului, iar finalul a fost întregit de un opus de Serghei Rahmaninov, aranjat special pentru această ocazie cu scopul de a-i reuni pe scenă pe toți cei șase muzicieni.

Festivalul Vară Magică va continua miercurea viitoare tot „în familie”, aducându-i în fața publicului pe dirijorul Cristian Florea alături de fiica sa, violonista Maria Florea, care vor fi acompaniați de Orchestra Națională de Cameră a Moldovei.

Reportaj realizat de Ana Diaconu