Arhivă : Cronici Înapoi

Final fastuos de festival

Publicat: luni, 10 Iulie 2017 , ora 11.26
Ediția cu nr. 44 a Festivalului "Vacanțe Muzicale" s-a încheiat cu seara muzicii de operă, protagonistă fiind soprana care a început formarea muzicală la Piatra Neamț, care a câștigat unsprezece concursuri internaționale și care din anul 2012 este solistă a Operei Naționale din Atena - Cellia Costea.

În compania Orchestrei Simfonice de Tineret "Naissus" din Nis (Serbia), anamblu dirijat de Zoran Andric, a interpretat pagini lirice de: Verdi, Leoncavallo, Dvorak, Lehar, Delibes, Grigoriu. A fost o întâlnire dintre o voce importantă, o artistă experimentată a artei lirice actuale și o orchestră care a lăsat în unele momente impresia că este prea de tineret. Una peste alta publicul care a umplut Piața Turnului s-a bucurat de momente artistice reușite, de o voce frumoasă, cu un registru grav special, de diversitatea stilistică a repertoriului.

Cellia Costea a impresionat prin căldura cu care a transmis emoții, prin știința frazării, prin inteligența interpretării logice în perfectă relaționare cu diversele stiluri abordate.

Concertul s-a încheiat cu un foarte frumos foc de artificii și cu promisiunea organizatorilor că următoarea ediție a festivalului, cea cu nr. 45, va fi o extraordinar de plăcută surpriză.

Până atunci însă trebuie să spun că actuala ediție a arătat foarte bine, au fost evenimente sonore importante, au fost reveniri spectaculoase la Piatra Neamț, au fost inaugurări, precum cea a pianului nou mult așteptat, de mare importanță pentru viața muzicală zonală.

Dintr-un top al preferințelor nu pot lipsi: excepționalul concert al Corului Academic Radio, recitalul de mare rafinament susținut de violoncelistul Răzvan Suma și pianistul Horia Mihail, emoționantul concert ArgEn Tango sau deosebit de atractiva propunere muzicală a celor de la Traffic Strings.

Nu ne rămâne decât să așteptăm cu încredere ca le ediția de anul viitor vom putea vorbi la superlativ despre toate momentele festivalului.


Sebastian Crăciun