Arhivă : Cronici Înapoi

Superlative muzicale nemțene

Publicat: vineri, 7 Iulie 2017 , ora 10.03
Festivalul "Vacanțe muzicale", ediția cu numărul 44, a continuat cu seara instituțiilor de învățământ superior muzical din România. În fața unui public destul d numeros au evoluat peste 20 de tineri artiști care bat la porțile afirmării. Am putut asculta reprezentanți ai Universităților, Academiilor și Facultăților de muzică din Iași, București și Piatra Neamț.

Am remarcat spectaculozitatea ansamblurilor de percuție pregătite la Piatra Neamț de prof. Alexandru Veleșcu, calitatea sunetului și frumusețea frazării fagotistului Robert Ivanov de la București, tehnicitatea și inteligența interpretării violoncelistului Florin Butnaru, discipol al lui Dan Prelipcean și m-a bucurat reascultarea unui pianist foarte valoros pe care l-am remarcat anul trecut la Concursul "Drumul spre celebritate" - Dragoș Cantea, care a prezentat o foarte inspirată versiune a Sonatei nr. 4, op. 30 de Alexandr Skriabin.

Concertul ArgEnTango din Piața Turnului a fost o încântare. În ciuda vremii capricioase, a temperaturii scăzute, foarte mulți spectatori au ținut să fie prezenți la reîntâlnirea cu Analia Selis și cu tango-ul, valsul și milonga, în interpretări autentice. Sonoritățile argentiniene, intercalate cu șlagăre (în stil) românești au electrizat publicul, care i-a răsplătit pe artiști cu minute de urale și i-a obligat să biseze.

În penultima seară a festivalului, în sala Teatrului Tineretului, vor susține un recital participanții la Cursurile de măiestrie susținute în acest zile la Piatra Neamț de Verona Maier, la muzică de cameră și de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu.

În concertul crossover, care se va desfășura în aer liber, soliști ai Ochestrei Simfonice a Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău, ansamblu dirijat de spaniolul Juan Cantarell, vor fi: Marcel Pavel, Vlad Miriță și Andrei Lazăr.


Sebastian Crăciun