Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Turneul 'De la Bach la Beatles' a ajuns la final

Publicat: luni, 3 Iulie 2017 , ora 12.34

De la Bach la Beatles - un titlu interesant și atractiv pentru melomanii din toate colțurile țării, sub care chitaristul Costin Soare a ales să-și desfășoare cel de-al patrulea turneu național.

Nu știu în ce măsură a fost meritul titlului căci cu siguranță este vorba despre un cumul de factori, începând cu promovarea și organizarea bine puse la punct și continuând cu renumele muzicianului și cu repertoriul ales, însă ceea ce știu este că sâmbătă seara, într-un moment în care străzile Bucureștiului ardeau după o zi cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, în sala de spectacole a Institutului Cervantes nu mai era niciun loc liber.

Chitaristul Costin Soare încheia acolo Turneul De la Bach la Beatles, după o serie de alte 12 recitaluri care au avut loc în diferite orașe ale țării.

Călătoria de la Suita în mi minor pentru lăută de Johann Sebastian Bach (într-un aranjament pentru chitară semnat chiar de protagonist) la hiturile formației Beatles, aranjate de compozitorul japonez Toru Takemitsu, a avut opriri în clasicism - cu Introducere și Variațiuni pe o temă din Flautul fermecat de Mozart de Fernando Sor -, dar și în universul muzicii jazz (cu A Night in Tunisia din repertoriul lui John "Dizzy" Gillespie, într-un aranjament de Roland Dyens).

Așa cum a anunțat încă dinaintea începerii turneului, în cadrul evenimentului de la Institutul Cervantes, Costin Soare a oferit chitara făcută special pentru această serie de concerte de fabrica de instrumente Hora de la Reghin unui tânăr chitarist în curs de afirmare. Norocosul câștigător desemnat de Asociația Kitharalogos este Ștefan Roman, un muzician în vârstă de 11 ani din Sibiu:


Cum l-ai cunoscut pe chitaristul Costin Soare?

Am aflat de pe internet că va avea un recital în Cisnădie și ne-am dus să-l ascultăm. Am întrebat dacă s-ar putea să fac cumva un masterclass cu el și a spus că da, că se poate.

Cum crezi că o să te ajute pe tine chitara?

Cred că o să mă ajute să se audă mai clar notele, pentru că este o chitară mai bună decât cea pe care o am eu.


Concluziile turneului De la Bach la Beatles îi revin, desigur, chitaristului Costin Soare:

"Eu zic că lucrurile s-au desfășurat foarte bine. Am avut o medie de aproximativ 80 de spectatori pe concert. Am descoperit locuri noi în care voiam de mult să cânt și n-am avut ocazia, cum ar fi Biserica Evanghelică de la Mediaș sau Sinagoga de la Bistrița - un loc în care m-am simțit extraordinar. Pentru mine a fost o călătorie de descoperire de locuri frumoase de la noi și mă bucur că publicul a reacționat bine. S-a văzut și în seara aceasta că oamenii au fost entuziasmați de faptul că am prezentat un program variat."

Reportaj realizat de Ana Diaconu