Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Final de stagiune la Filarmonica 'George Enescu'

Publicat: vineri, 30 Iunie 2017 , ora 11.37

Trebuie să recunosc că nu mai fusesem de ceva vreme la Ateneu pentru a asculta Filarmonica 'George Enescu" și, într-un fel, mi-a lipsit doza de tradiție pe care acest loc și acest ansamblu o inspiră. Și cum puteam poposi mai nimerit, decât chiar la finalul de stagiune concertistică, joi, 29 iunie.

Cu o sală aproape plină, puțin cam pestriță ca aspect, artiștii au oferit un concert sincer, care a început ușor atipic, dar s-a încheiat normal. Spun că a început atipic, deoarece prima lucrare a serii a fost un opus contemporan, Bătălia cu facle de Irina Odăgescu Țuțuianu. Poemul coregrafic mi-a adus aminte de muzica filmelor istorice de odinioară, cu multe culori și cu un spațiu imaginat cât se poate de impresionant. Poate că mi-aș fi dorit ca nuanțele mari să fie ceva mai pline și anumite pasaje ceva mai rapide, dar experiența totală a fost una interesantă, nostalgică și revalatoare, pe alocuri parcă întrezăream crâmpeie din tabloul lui Amann.

Cum spuneam, seara s-a continuat într-o notă cât se poate de obișnuită, orchestra condusă de dirijorul Horia Andreescu, director general adjunct al Filarmonicii, a interpretat Concertul nr. 1, în do major, pentru pian și orchestră, op. 15 de Ludwig van Beethoven. Solist al serii a fost piansitul britanic Michael Roll. Acesta ne-a oferit o interpretare corectă a celebrului opus, desfășurându-se mai mult într-o zonă confortabilă, fără compromisuri și încercări inutile. Fiecare idee a fost clar punctată, lucru care a fost pe placul publicului.

A doua jumătate a serii a fost dedicată Simfoniei a VII-a de Antonin Dvorak. A fost, din nou, o bună ocazie pentru mine să fiu încântat de abundența tematică și spiritul aproape cinematografic pe care compozitorul ceh îl are în simfoniile sale. Consider că a fost un final nimerit de stagiune și, din fericire, mai aveți ocazia să ascultați acest concert și vineri, pe 30 iunie, și să descoperiți momentele frumoase de care tocmai v-am vorbit.

Radu Mihalache