Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul 'Visul unei nopți de vară' a ajuns la final

Publicat: luni, 26 Iunie 2017 , ora 12.59

Seara zilei de ieri, 25 iunie 2017, a fost cea de-a doua pe care eu am petrecut-o la Sala Mică a Palatului, în ambianța deosebit de primitoare a unui festival aflat la început de drum și în compania unor muzici care merită întru totul să fie ascultate.

După ce pianistul Pascal Rogé ne-a dezvăluit, în 21 iunie, dimensiunea onirică a repertoriului francez, iar Ronan O'Hora ne-a condus sâmbătă pe drumuri ascunse ale visării muzicale din spațiul austro-german (cu opusuri de Haydn, Schumann și Schoenberg, printre alții), protagoniștii ultimului recital desfășurat anul acesta în cadrul Festivalului Visul unei nopți de vară și-au divizat programul în două secțiuni.

Violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea au bucurat publicul, în prima jumătate a recitalului, cu două dintre cele mai impunătoare sonate dedicate duoului vioară-pian, Sonata op.100, nr.2 semnată de Johannes Brahms, urmată de Sonata Primăverii de Ludwig van Beethoven. Calitățile celor doi muzicieni atât în planul tehnicii, cât și la nivel expresiv au fost deja confirmate de atât de multe ori, însă ceea ce poate că nu toată lumea cunoaște este faptul că cei doi se completează și se desăvârșesc reciproc extrem de bine și în formulă camerală. Cei care am reușit să asistăm la vreunul dintre concertele ultimei ediții ale Turneului Internațional Stradivarius cunoaștem deja cu prisosință acest lucru. După pauză, ne-am întors în sala de concert pentru ceea ce a reprezentat, propriu-zis, un al treilea capitol al visării. Am reușit să visăm, de această dată, în ritmurile dansurilor spaniole și chiar cubaneze, izvorâte din condeiele unor compozitori precum Enrique Granados, Manuel de Falla sau Pablo de Sarasate.

Am încheiat, în această manieră, cele trei episoade onirice propuse de Festivalul Visul unei nopți de vară, iar concluziile îi revin, desigur, organizatoarei, pianista Sînziana Mircea:

"A fost un vis cu-adevărat! A ieșit și mai frumos decât mi-am imaginat. Acum sunt absolut compleșită de emoții… mai emoționată la sfârșit văzând atât de mulți prieteni alături, în sală, decât înainte de concert. Sunt foarte, foarte recunoscătoare Radio România Muzical pentru acest sprijin uriaș și artiștilor care au acceptat invitația să cânte în micuțul meu festival. Vă aștept și la edițiile următoare și sper să fim împreună cât mai mulți ani de aici înainte. Multă lume m-a întrebat când au loc următoarele concerte din festival și, eventual edițiile următoare. Pe mine mă bucură foarte mult. Sala a fost absolut plină în această seară și publicul a fost foarte entuziast. Cu siguranță vreau să continui, să organizez și ediția a doua, probabil peste un an, tot în această perioadă. Vreau să rămână un vis pe care să-l împart cu melomanii și, încet-încet, vreau să mă apuc de organizarea acestei noi provocări."

Reportaj realizat de Ana Diaconu