Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul 'Visul unei nopți de vară' - recitalul pianistului Ronan O'Hora

Publicat: luni, 26 Iunie 2017 , ora 12.46
"Mi-a făcut o mare plăcere! Este o sală foarte frumoasă, din punctul de vedere al sunetului și, sunt sigur că e foarte frumos să înregistrezi aici întrucât are întocmai forma și proporțiile clasice ale unei săli de recital. Deci, un sunet foarte frumos, un public minunat - atât de liniștit, acolo unde trebuia, unde se cânta muzica, și atât de generos după ce se termina muzica. Aceasta este combinația perfectă pentru un interpret. De aceea liniștea este atât de importantă. Bineînțeles, cu toții iubim aplauzele și suntem impresionați de ele, dar iubim totodată și liniștea, ce ne dă ocazia să ascultăm aceste lucrări dintr-un repertoriu extraordinar. Desigur că sunt foarte solicitante pentru pianist însă sunt solicitante, în egală măsură, și pentru public. Vreau să spun că sunt frumoase, dar trebuie să oferi ceva în schimb acestor piese. Nu este doar o muzică ce iese din perete, ele presupun atenția și implicarea noastră."- a declarat pianistul britanic Ronan O'Hora în urma recitalului pe care l-a susținut sâmbătă, 24 iunie 2017, în cadrul primei ediții a Festivalului Visul unei nopți de vară.

Pianistul evocă ambianța sonoră a Sălii Mici a Palatului, o sală destul de puțin frecventată de melomani de-a lungul stagiunilor obișnuite, care a găzduit însă toate cele trei recitaluri programate în festival.

Periplul muzical propus de Ronan O'Hora publicului său a debutat cu o sonată de Joseph Haydn și a continuat cu cele 6 mici piese op.19 semnate de Arnold Schoenberg. Am revenit apoi în universul epocii clasice prin celebra sonată beethoveniană Waldstein, iar, în cea de-a doua jumătate, ne-au întâmpinat pasiunea și efervescența repertoriului romantic. Spectatorii, așa cum amintea și pianistul mai devreme, au fost extrem de receptivi la diversitatea stilistică a repertoriului, iar spre final, vrăjiți de atmosfera creionată de muzica lui Brahms și de fantezia schubertiană Călătorul, nu au contenit să aplaude minute în șir. În schimb, au primit în dar de la pianist două momente de bis extrase din creația unui alt compozitor romantic marcant, Robert Schumann.
Reportaj realizat de Ana Diaconu