Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. O seară… giocoso cu Cvartetul Giocoso

Publicat: vineri, 23 Iunie 2017 , ora 11.20

Rareori mi se întâmplă să am ocazia de a merge două seri la rând la recitaluri cu adevărat bune, dar din fericire această săptămână mi-a oferit această oportunitate. După ce l-am ascultat pe Pascal Roge, joi, 23 iunie 2017, i-am putut urmări în priză directă pe membrii cvartetului Giocoso. Un ansamblu pornit din România, devenit internațional între timp, care iată că astăzi este unul dintre cele mai promițătoare cvartete de coarde din lume, fiind parte din programul New Austrian Sound of Music.

Grupul este actualmente compus din doi violoniști de origine română: Sebastian Câșleanu și Teofil Todică, o violistă germană, Martha Windhagauer, și un violoncelist olandez, Bas Jongen, cu toții deținători a numeroase premii pentru activitatea lor solistică. Repertoriul propus de artiști pentru publicul prezent în Biserica Lutherană din București a fost unul variat, având atât zone familiare iubitorilor muzicii de cameră, dar și părți mai exotice. Totul s-a deschis cu Cvartetul în Fa major de Maurice Ravel. O lucrare de tinerețe a autorului, ce ne evocă ceva din universul sonor al lui Debussy, cvartetul a fost interpretat de artiști cu multă prospețime și vigoare, trăsături pe care le-au conservat pentru întreg recitalul. Au urmat apoi, ca dintr-o singură respirație, Valsul din Cvartetul nr.3 op.20 de Ernst Krenek și Cvartetul KV 575 în Re major de Wolfgang Amadeus Mozart. Deși total diferite, lucrările au dat senzația că evocă același spațiul vienez, chiar dacă din alte perspective temporale și morale. În final, bisul oferit de artiști a fost reprezentat de celebra Passacaglie a lui Handel, un sfârșit potrivit, pentru o seară cu adevărat de calitate. Din fericire, recitalul îl veți putea audia chiar dacă nu ați fost prezenți în 22 iunie, pentru că va fi transmis de Radio România Muzical, co-organizator al evenimentului, pe 4 iulie, de la ora 19.30.

La final am vorbit cu Elisabeth Marinkovic, director al Forumului Cultural Austriac de la București, care ne-a spus câte ceva despre recital, dar și despre proiectul New Austrian Sound of Music, derulat de guvernul de la Viena:

"Este un program care promovează tinerele talente din Austria. O dată la doi ani, un juriu format din membri de la mai multe universități de muzică din Austria aleg tineri muzicieni, cele mai bune 25 de formații, în 5 categorii diferite, una fiind muzică clasică, și aceste grupuri sunt promovate cu precădere în următorii doi ani de Ambasade și de Forumul Cultural Austriac. Noi am ascultat în această seară unul dintre cele mai promițătoare grupuri de la categoria Muzică Clasică. Venirea acestui grup la București a fost realizată prin colaborarea noastră cu Radio România Muzical; voiam să facem un concert cameral, am propus câțiva artiști din programul New Austrian Sound of Music, iar Giocoso a fost alegerea postului, motivată în parte și de legătura celor doi violoniști cu România."Reportaj realizat de Radu Mihalache