Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra de Cameră Radio la final de stagiune 2016-2017

Publicat: joi, 22 Iunie 2017 , ora 11.40

Stagiunea Orchestrei de Cameră Radio s-a încheiat miercuri, 21 iunie, cu un concert susținut la Sala Radio. În același timp, a fost o seară importantă pentru tânărul muzician care a fost solistul ansamblului; mai multe aflăm din reportajul realizat de Lucian Haralambie:


Orchestra de Cameră Radio dirijată ieri seară de Janko Zsolt în ultimul concert al stagiunii 2016-2017…

După Uvertura "Visul unei nopți de vară" de Felix Mendelssohn a urmat momentul solistic al serii, unul special pentru cel care avea să evolueze în fața ansamblului - violonistul Sabin Penea.


Știu că ești la debut cu Orchestra de Cameră…

Sabin Penea: Debutul la Orchestra de Cameră, da… în București, ca solist. Sper să fie de aici încolo începutul unei lungi serii. Muzicienii… am marele noroc să-mi fie colegi sau foști colegi sau colaboratori din alte variante și m-am simțit ca în familie. Cu domnul Zsolt m-am simțit foarte bine; este un adevărat profesionist și un muzician complet și am putut să colaborăm foarte bine.


Publicul a apreciat prestația tânărului muzician, atât în Concertul nr.3 în Sol major pentru vioară și orchestră de Mozart, lucrarea inclusă în programul serii, dar și în paritura enesciană oferită la bis.


Ai spus ceva înainte de bis…

Da, am zis "Nici un concert fără Enescu, dacă se poate".

De ce?

E o mantră a mea pe care încerc s-o repet. Muzica lui Enescu ar trebui cântată cât mai mult, în cât mai multe circumstanțe. Încerc și în concerte mai puțin clasice să introduc muzica lui Enescu pentru că este o valoare pe care noi totuși trebuie să o conștientizăm în deplinătate.


Prestația lui Sabin Penea a fost comentată de colegul său din ansamblul "Anton Pann" - Constantin Răileanu: "Ce pot spune… e mai mult decât mă așteptam. Sunt subiectiv pentru că-mi este coleg, dar, sincer să fiu, este primul concert la care particip din public să-l susțin pe Sabin și ce m-a încântat a fost căldura, acuratețea, dincolo de profesionalism, de execuția clară, corectă și coerentă. A fost ceva mai mult, ceea ce nu întotdeauna vezi în muzica clasică, și anume sufletul artistului dincolo de partitură."

Ultima simfonie a lui Haydn, notată nr. 104 a fost și ultima lucrare din programul Orchestrei de Cameră Radio, o alegere despre care dirijorul serii Janko Zsolt a declarat: "Îmi place foarte mult această simfonie. Eu cred că este o capodoperă, este coroana lui Haydn, dacă putem să spunem așa. A fost și un public cald; eu, cel puțin, așa am simțit. Au fost foarte receptivi și la fel și orchestra… s-a mobilizat. Deci, e o bucurie să fiu aici!"