Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Recitalul și lansarea discului Revelation - compozitorul Dan Popescu și pianista Mădălina Pașol

Publicat: luni, 19 Iunie 2017 , ora 14.03

O seară neobișnuit de rece pentru iunie, însă deosebit de caldă și importantă pentru Dan Popescu, inginer și om de afaceri care a debutat în calitate de compozitor. Duminică, 18 iunie, am ascultat în interpretarea cunoscutei pianiste Mădălina Pașol nouă piese compuse de Dan Popescu, ultima fiind interpretată cu concursul flautistului Argin Marchiș și al clarinetistului Constantin Urziceanu.

O muzică surprinzător de elaborată din partea unui compozitor care a început să scrie în urmă cu doar doi ani, în care se recunosc audițiile sale extinse din muzica romantică, dar și tușe personale, așa cum am sesizat mai ales în două piese care mi-au atras atenția - Bagatela pentru Andra și Nocturna nr.7. Dan Popescu - un compozitor care a studiat cu Dan Dediu, prezent la recitalul de aseară.

Dan Dediu: "Văzând că hobby-ul lui se transformă în pasiune, am zis, sigur că da, haideți să vedem ce se poate face. La început a venit cu multe piese, pe care i le-am tăiat, i le-am lipit, i-am propus să le prelungească, a înțeles… Cam într-un an și jumătate am observat o evoluție și în gustul său estetic, dar și la nivelul mijloacelor tehnice. Sigur că mai este mult de făcut în materie de compoziție, dar cred că mi-aș dori să existe mai mulți asemenea oameni de afaceri care să aibă acest fel de pasiune pentru muzică și, iată, să se gândească să devină compozitori."

La final, vizibil emoționat, Dan Popescu a răspuns întrebării "Ce reprezintă pentru el a compune?"

Dan Popescu: "În primul rând, e o pasiune! E un mod de a te exprima greu de definit în cuvinte. Barenboim spunea că muzica nu poate fi definită în cuvinte, pur și simplu se întâmplă, curge și e acolo. Probabil, de multe ori, nu știu dacă e neapărat a mea pentru că sunt convins că sursele de inspirație sunt în cultura și în istoria pe care le am în mine, dar nu o neg și cred că mă las cucerit de ea; am curajul să o exprim așa cum îmi vine."

Câte compoziții ați realizat până acum?

"În momentul de față finalizez 24 de piese penru pian…"

O interpretare sensibilă, matură și o prezență scenică foarte plăcută și, la momentul potrivit, plină de umor - Mădălina Pașol, care a ales să cânte și să înregistreze din piesele lui Dan Popescu.

Mădălina Pașol: "Personal, piesele îmi plac foarte mult și mă regăsesc în foarte multe dintre ele. Această seară a fost deosebit de dificilă din punct de vedere tehnic, pentru că este o scriitură stufoasă, este o scriitură care acoperă întreaga claviatură. Foarte tehnic totul."

O seară reușită în 18 iunie la Sala Pictură din cadrul Teatrului Național bucureștean, încheiată cu o sesiune de autografe pe discul Revelation, albumul de debut al compozitorului Dan Popescu, un inginer pasionat de muzică.


Reportaj realizat de Cristina Comandașu