Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seară - 6 iunie 2017

Publicat: miercuri, 7 Iunie 2017 , ora 12.25
Penultima seară din Stagiunea de marți, sezonul 2016 - 2017 a avut-o invitată pe Maria Diana Petrache, o pianistă căreia i-a fost deja recunoscut talentul la mai multe concursuri naționale și internaționale, o muziciană care în 2015 - 2016 a deținut o bursă Erasmus ce i-a prilejuit, timp de un an, studiul la Universitatea de Muzică din Nürnberg. O "studentă de top" o consideră profesorul său de la Universitatea de Muzică din București - pianistul Viniciu Moroianu:

"A fost o seară de calitate artistică înaltă, o spun cu bucurie, Maria Diana Petrache este unul din studenții de top în acest moment, un om extrem de ambițios, dotată cu muzicalitate și cu putere de muncă pe măsură și care s-a dezvoltat spectaculos în ultimii ani. A câștigat în anvergură, în modul de a se asculta, în capacitatea de a construi lucrările cu logică muzicală și în același timp cu fantezie și cu autoritate instrumentală."

Pentru a doua oară în cadrul seratelor de marți Maria Diana Petrache a captat atenția încă de la primele acorduri cu talentul său susținut de o tehnică pianistică foarte bună, cu intuiția creatoare și forța expresiei dovedind nu în ultimul rând maturitate artistică. De evoluția sa într-un program care a cuprins lucrări de: Bach, Enescu, Beethoven și Brahms a fost mulțumit maestrul ei Viniciu Moroianu:

"A avut astăzi un program de mare ținută, de mare dificultate, de mare susținere și realizare artistică. Consider că a făcut cinste și ei și stagiunii Filarmonicii George Enescu."


Cum vi s-a părut Brahms?

"Este o piatră de încercare pentru orice pianist, inclusiv pentru pianiștii maturi și cu experiență. O muzică din care înveți ca lucrare monumentală, ca succesiune de tablouri constrastante. A fost o realizare frumoasă. Sigur că oricând mai este de construit și de șlefuit la acest mamut din muzica de pian, dar pianista a dovedit și aici puteri de înțelegere, maturitate timpurie și un mod de a domina tehnic această lucrare și de a trece peste aceste dificultăți ale partiturii, desenând și punând în valolare caracterul fiecărei variațiuni. A fost o realizare frumoas"ă.

Evoluția Mariei Diana Petrache a încântat publicul aflat în 6 iunie la Sala mică a Ateneului Român rechemând-o în repetate rânduri la rampă pentru a mai oferi și un bis - Studiul octavelor de Claude Debussy.


Reportaj realizat de Jeanine Costache