Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert aniversar la Teatrul Metropolis

Publicat: luni, 29 Mai 2017 , ora 12.46
Evenimentul a marcat cei 25 de ani de reînființarea Clubului Rotary în România.

Violonistul Ștefan Aprodu, în vârstă de 13 ani, a stârnit ropote de aplauze din partea publicului prezent sâmbătă seara la Teatrul Metropolis, într-un concert festiv dedicat aniversării a 25 de ani de reînființarea Clubului Rotary în România. Elev în clasa a 7-a al Colegiului de Arte "Dinu Lipatti" din București la clasa profesoarei Magdalena Ursu și câștigător a numeroase concursuri naționale și internaționale, Ștefan Aprodu a evoluat în ipostaza sa de laureat al Premiului Rotary în cadrul Concursului Internațional de Vioară "Remember Enescu", ediția 2017 și a fost acompaniat la pian de Adela Lorincz. Pe aceeași scenă au mai apărut sâmbătă seară și alte două tinere eleve cu o evoluție frumoasă, Egizia Soare, pianistă și Sofia Blănaru, violoncelistă și totodată beneficiară a bursei ce poartă numele regretatului Alexandru Moroșanu, fostul solist concertist al Orchestrelor Radio. Două nume deja consacrate - cel al pianistei Mădălina Pașol și al interpretului de blues AG Weinberger, membri ai Clubului, au dat greutate evenimentului. La final, i-am solicitat domnului Andrei Dorobanțu, câteva cuvinte.

Domnule Andrei Dorobanțu, nu numai în calitatea dumneavoastră de prim-guvernator al Clubului Rotary, dar mai ales în calitatea de meloman pe care v-o cunoaștem, spuneți-ne, de-a lungul acestor 25 de ani, care au fost cele mai importante proiecte muzicale sprijinite de Clubul Rotary?

…Și de îndrăgostit iremediabil de România Muzical! Primul a fost în '97, când a venit cineva de la un mare liceu de muzică, aveau nu știu câte piane proasteși voiau să facă unul bun și aveau nevoie de 5000 de dolari. Și eu cum am ideea fixă că trebuie să caut motive, am găsit că era Bicentenat Schubert. Am venit la Radio, am cumpărat toată sala și am dat invitații. Si invitațiile, credeți nu credeți, au fost de 10 dolari, ceea ce se considera o sumă exorbitantă; erau donații de 10 dolari. Sala s-a umplut; a cântat Dandu Moroșanu cu Kavakos, care nu era atât de celebru atunci, și cu Tania… după care, venind special Ruxandra Donose… și hitul cu care s-a încheiat a fost Cvintetul "Păstrăvul" (vioara I - Gabi Croitoru, violă - Gabi Bâră, contrabas - Ștefan Tomas și la pian, pentru prima oară cântând "Păstrăvul", Valentin Gheorghiu). A fost pe urmă Centenarul Verdi, împrenă cu Radio. Apoi a fost aventura pe care am avut-o cu Concursul "Lipatti". Înainte de asta, pentru Diana Nuțeanu Vodă am strâns bani și am dat pentru că nimănui nu-i păsa… ce-i aia cor?!… și-atunci am dat noi unul dintre premii.


Reportaj realizat de Monica Isăcescu