Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seară - 9 mai 2017

Publicat: miercuri, 10 Mai 2017 , ora 13.05

Un pianist cu un tușeu cald și omogen stăpânit cu o bună tehnică pianistică, un muzician inteligent și sensibil, cu o mare plăcere de a cânta. Astfel l-am putea defini pe Dimitri Malignan, un pianist născut la Paris în anul 1998, provenind dintr-o familie de origine română. Dimitri Malignan studiază pianul de la vârsta de 5 ani remarcându-se foarte repede în cadrul concursurilor naționale și internaționale de pian din Franța, unde a câștigat nu mai puțin de 20 de premii. Din 2009 a urmat cursurile Școlii de Muzică "Alfred Cortot" din Paris, Dimitri Malignan câștigând și laurii unor concursuri din afara Franței, precum: Anton Garcia-Abril din Spania, în 2011, și "Mihail Jora", în 2016. Pentru un program cu lucrări romantice și moderne a optat în 9 mai Dimitri Malignan, oferind celor aflați la Sala mică a Ateneului Român o frumoasă serată de marți. Am avut parte de un program Robert Schumann - Serghei Prokofiev, în care Dimitri Malignan a identificat contraste și asemănări pe care le-a precizat în finalul unui recital foarte apreciat de cei aflați în sală:

"Sunt foarte apropiat de muzica lui Schumann, în special de prima sonată în fa diez minor - este o lucrare de mari dimensiuni. Găsesc cele șase piese din suita de balet Cenușăreasa de Prokofiev că sunt contrastante, dar găsesc și multe puncte comune cu sonata lui Schumann. Avem de-a face cu două personaje în ambele lucrări: Cenușăreasa și Prințul la Prokofiev, Florestan și Eusebiu la Schumann… La fiecare recital încerc să cânt la capacitate maximă, nu fac nimic special, pur și simplu cânt muzica pe care am ales-o și încerc să o redau cât mai bine, și sper ca publicului să-i placă modul în care o interpretez…"

Ești pentru prima dată la Sala mică a Ateneului Român, cum te-ai simțit?

"Este un loc foarte frumos pentru a cânta, un loc foarte intim... poți să simți prezența publicului... îmi place foarte mult."

Publicul a sesizat plăcerea sa de a cânta, de a se afla pe scenă răsplătindu-i evoluția cu aplauze îndelungi și repetate rechemări la rampă. Dimitri Malignan a lăsat impresia unui pianist cu o gândire muzicală bine conturată combinată cu un ton expresiv în pasajele lirice și tumultuos în cele de virtuozitate.

Reportaj realizat de Jeanine Costache