Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 24 aprilie 2017

Publicat: marți, 25 Aprilie 2017 , ora 11.47
După ce a evoluat în sezonul trecut ca membru al Cvartetului Caudella, pianistul Dragoș Andrei Cantea s-a aflat pentru prima dată în cadrul Stagiunii de marți seară în postură solistică, propunând publicului trei sonate din creația compozitorilor Joseph Haydn, Franz Schubert și Alexandr Scriabin. Tot pentru prima oară în cele opt sezoane ale stagiunii, din motive obiective, recitalul a fost reprogramat pentru seara zilei de luni, 24 aprilie. Deja masterand al Universității Naționale de Arte din Iași și student la Academia de Muzică din Oslo, Dragoș Andrei Cantea este un pianist cu experiență cu recitaluri în principalele centre culturale din țară. Un pianist convingător, mi s-a părut Dragoș Andrei Cantea, un muzician care pune multă pasiune în cântul său contruindu-și parcursul muzical cu un frumos simț artistic.


Emoționat la prima sa apariție solistică pe scena Sălii mici a Ateneulu Român, Dragoș Andrei Cantea a precizat:

Eu l-am identificat ca fiind reprezentativ pentru tema copilăriei, în speță sonata de Haydn, apoi romantismul lui Schubert, își face apariția și în final terminăm cu Extrasul lui Scriabin. Fiecare dintre cele trei sonate au probleme tehnice diferite, dar cred că Schubert ar fi cam cea mai complexă lucrare, pentru că este o lucrare de foarte mare amplitudine, durează undeva la 40 de minute și este sonata care arată cele mai multe trăsături estetice, iar Scriabin evident se știe că este un rupător de degete pentru pianiști, așa că este o provocare, oricând deschidem o partitură de Scriabin.

Am avut șansa să cânt foarte des și am mai cântat la București de multe ori, însă să apar la Ateneul Român sub egida Filarmonicii George Enescu este într-adevăr o onoare și sper că nu va fi și ultima oară.


Pe parcursul celor trei sonate interpretate, Dragoș Andrei Cantea a demonstrat că este un muzician matur cu experiență concertistică, un pianist care exploatează cu abilitate mijloacele tehnice și expresive ale instrumentului său, împărtășind cu generozitate plăcerea de a cânta.


Reportaj realizat de Jeanine Costache