Arhivă : Cronici Înapoi

Aniversări multiple la Simpozionul de Muzicologie din cadrul Festivalului 'Chei'

Publicat: luni, 10 Aprilie 2017 , ora 10.46

Joi și vineri (6 și 7 aprilie 2017) am asistat la un nou simpozion de muzicologie prezentat de Universitatea Națională de Muzică din București în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului Chei. Cu toate că afișul evenimentului anunța un număr semnificativ de muzicieni aniversați (despre care s-a discutat, de altfel, în cursul câtorva intervenții sporadice), cele două figuri-cheie ale dezbaterilor au fost pianistul și compozitorul Dinu Lipatti, de la a cărui naștere s-au sărbătorit, în luna martie, o sută de ani și reputatul compozitor și pedagog contemporan Dan Dediu. Acesta din urmă a împlinit, în 2017, vârsta de cincizeci de ani, iar până în prezent portofoliul creațiilor sale însumează mai bine de 150 de opusuri, cărora li se adaugă un număr însemnat de studii și de volume publicate.

O descriere detaliată a celor două zile ne-a oferit muzicologul Irina Boga, coordonatoarea simpozionului:

"Tocmai s-a încheiat Simpozionul de Muzicologie desfășurat în 6 și 7 aprilie 2017 pe fondul festivalului Chei al Universității Naționale de Muzică din București. Imaginat ca o colaborare între Departamentul de muzicologie și științele educației, Direcția de cercetare, inovare și informare și site-ul dinulipatti.org, tematicile evenimentului au alăturat aniversările anului 2017 cu probleme de interpretare și analiză: Ogivă peste timpuri: Claudio Monteverdi, Georg Philipp Telemann; Secolul XX, dinamica pulverizării: Enrique Granados, Scott Joplin, George Malcolm, Maurice Ravel, Jean Sibelius, Zoltán Kodály, Astor Piazzolla; Noutate, inovare, analiză - John Cage, Olivier Messiaen, Karlheinz Stockhausen, Dan Dediu; Centenar Dinu Lipatti; Probleme generale ale interpretării muzicale. Două subiecte au atras în special interesul participanților - personalitatea compozitorului Dan Dediu, aflat la ceas aniversar, și cea a lui Dinu Lipatti, al cărui centenar îl sărbătorim în acest an. Dan Dediu reprezintă un simbol al vieții universitare bucureștene, personalitatea sa ce îmbină imaginea compozitorului, artistului, promotorului de evenimente, rectorului, maestrului, a incitat o serie de invitați de marcă să zămislească lucrări efervescente ce au investigat diversitatea prezențelor muzicianului în viața muzicală românească: prof.univ.dr. Olguța Lupu, Corneliu Dan Georgescu, drd. Sebastian Androne, prof.univ.dr. Grigore Constantinescu, lect.univ.dr. Mihai Măniceanu sau prof.univ.dr. Gabriel Banciu.

În cea de-a doua zi de simpozion, după dezbateri despre Telemann sau Ravel, discuțiile au devenit incandescente în rememorarea personalității lui Dinu Lipatti. Fie că a fost vorba despre scrisori necunoscute (prof.univ.dr. Sanda Maistorovici), trăsături controversate (conf.univ.dr. Veronica Gașpar) sau evocări profunde și captivante (Grigore Bărgăuanu, prof.univ.dr. Lavinia Coman), Dinu Lipatti dovedește că nu încetează să suscite interesul publicului, în acest an studenții fiind un public mai mult decât vorace. Ca o noutate, simpozionul s-a adresat în acest an și studenților-doctoranzi și studenților de la licență și master, având ca țel implicarea activă a tinerilor în activitatea de cercetare și analiză, descinderea în investigări moderne ale conceptelor trecutului și prezentului, alăturându-se în acest mod viziunii specialiștilor cu puncte de vedere în formare."

Reportaj realizat de Ana Diaconu