Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seară - 4 aprilie 2017

Publicat: miercuri, 5 Aprilie 2017 , ora 13.28
Între serile inedite ale Stagiunii de marți seară s-a înscris și cea din 4 aprilie prin originalitatea sonorităților prezentate de trio Solaire. Alcătuit dintr-o violă, o harpă și un flaut, trio Solaire a surprins printr-un program interesant și incitant prentru melomani. Roxana Popescu - flaut, Sorin Spasinovici - violă și Leonor Maia - harpă sunt cei trei muzicieni care alcătuiesc această formație ce a evoluat pentru prima dată în cadrul seratelor de fiecare marți. Ei și-au explicat parcursul muzical prin scurte prezentări, tot programul fiind alcătuit în jurul Sonatei pentru flaut, violă și harpă de Claude Debussy. Astfel, am auzit lucrări de Arnold Bax și Jacques Ibert, o piesă a compozitorului contemporan Rudolf Kelterborn, dar și două aranjamente pentru flaut, harpă și violă ale celebrelor piese Libertango de Astor Piazzola și Hora staccato de Grigoraș Dinicu. Au fost realizate de Sorin Spasinovici cel care a făcut și câteva precizări în finalul serii:

"Noi trei studiem la Zurich, la aceeași universitate. Ne-am întâlnit întâmplător; Roxana avea examenul ei final, de master, și a trebuit să facem această sonată de Debussy. Ne-am înțeles foarte bine ca grup și-atunci am decis să continuăm colaborarea și pe viitor."

Ai făcut și câteva aranjamente pentru Libertango și ultima piesă. Cum ți-a venit această idee? N-au fost suficiente piese pentru această formulă?

"Se poate spune și așa. Sunt piese, dar nu foarte multe și m-am gândit să avem în repertoriu și câteva piese mai accesibile publicului."

Mi s-a părut un act de curaj să includeți în program o piesă contemporană. Cum crezi că a prins la public?

"Noi sperăm că publicul a înțeles mesajul acestei muzici care nu este foarte accesibilă tuturor, dar eu am sperat că, prin faptul că am vorbit înainte și am explicat prin ce se diferențiază această piesă de celelalte, publicul a primit mesajul piesei. Am încercat să oferim publicului o stare bună după concertul nostru, cel puțin la fel de bună precum a noastră. Suntem onorați că am cântat aici și sperăm să mai revenim."

Un program îndrăzneț, dacă ne gândim la piesa contemporană interpretată de trio Solaire, dar pot să spun că publicul a ascultat cu interes toate cele cinci lucrări înscrise în program. Reținem așadar numele celor trei muzicieni: Roxana Popescu - flaut, Sorin Spasinovici - violă și Leonor Maia - harpă, care au captat atenția cu intuiția lor creatoare și puterea de comunicare, dovedind maturitate artistică.

Reportaj realizat de Jeanine Costache