Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Gala Premiilor Revistei 'Actualitatea Muzicală'

Publicat: joi, 30 Martie 2017 , ora 16.01

Joi, 30 martie 2017, ora 12.30, în Aula Palatului Cantacuzino a avut loc tradiționala Gală de acordare a Premiilor anuale ale Revistei "Actualitatea Muzicală" editată de UCMR, pentru anul 2016.

Amfitrioni au fost Adrian Iorgulescu, Președinte UCMR, George Balint - Redactor Șef "Actualitatea Muzicală", Prof. Univ. Dr. Mihai Cosma și Octavian Ursulescu - redactori.

Primul laureat al galei a fost tenorul George Ionuț Vîrban care pentru deosebitele calități vocale și interpretative, dăruirea și profesionalismul în abordarea artei lirice a primit premiul din partea Revistei Actualitatea Muzicală la secțiunea interpretare. Vorbim de o confirmare, pentru că doar cu 3 ani înainte, același tânăr artist primea din partea publicației premiul pentru debut.

"Premiul acesta m-a uimit pentru că știam că am luat o dată premiu și nu știam că se poate lua de mai multe ori, dar, cum a spus și domnul Cosma, e mai mult o confirmare a ceea ce au hotărân acum trei ani, când am primit Premiul pentru debut. Mă onorează, mă face să cred că sunt pe un drum bun și că așa e bine să continui și să revin cu și mai multă încredere pe scenele României."

Tot la Gala Premiilor Revistei Actualitatea Muzicală a fost acordată și o distincție pentru promovarea creației muzicale românești; a fost decernată dirijorului Cristian Brâncuși.

"Să știți că sunt foarte emoționat. Sincer să fiu, este o mare surpriză pentru mine. Constat că totuși, chiar de la distanță, se observă poate sinceritatea actului meu interpretativ, poate dăruirea cu care am privit concertele, am pregătit partiturile, am stabilit repertoriul cu soliști, cu tot ce ține de partea organizatorică și mă bucură foarte mult. Au fost niște cuvinte foarte, foarte frumoase spuse de Loredana Baltazar despre mine și chiar mă mândresc."

Lista completă a laureaților galei Premiilor Revistei Actualitatea Muzicală:

Categoria "Personalitatea Anului - Promovarea Creației muzicale românești": Cristian Brâncuși, dirijor - pentru promovarea repertoriului românesc prin înregistrări Radio/CD și concerte publice pe durata întregii sale cariere dirijorale;

Categoria "Interpretare vocală": George Ionuț Vîrban, solist vocal (tenor) - pentru deosebitele calități vocale și interpretative, dăruirea și profesionalismul în abordarea artei lirice;

Categoria "Management cultural": Ioan Garboni, manager - pentru promovarea creației muzicale contemporane, cu precădere românești, în programe de stagiune și festivaluri organizate de Filarmonica BANATUL din Timișoara;

"Premiul Discului": Casa de Discuri "Eurostar" - în anul anterior Eurostar a editat câteva zeci de albume consacrate în special muzicii ușoare românești, dar și un album Eugen Doga, fiind singura casa de producție ce acordă atenție creației originale. Între producțiile notabile notăm albumul dublu Florin Bogardo, albumul dublu Stela Enache (cu unul din discuri conținând piese de Florin Bogardo, iar celălalt de diverși alți compozitori), albumele de autor Adrian Enescu, Virgil Popescu, Dumitru Lupu, Mihai Vanica, Nicolae Caragia, Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Vasile Menzel sau cele consacrate interpreților - Marina Voica, Alexandru Jula, Silvia Dumitrescu, Ileana Șipoteanu, Marian Stere, Ioana Sandu, Carmen Rădulescu, Aurel Moga.

Premiul "Orchestra Anului" - Formația "Ionel Tudor" - formația, din care mai fac parte doi membri ai UCMR, Andrei Tudor și Marian Georgescu, realizează acompaniamentul concurenților, dar și al recitalurilor la cele trei festivaluri majore de muzica ușoară românească, toate televizate în direct, promovând intens genul. Este vorba de "George Grigoriu" de la Brăila, "Trofeul tinereții" de la Amara, "Dan Spătaru" de la Medgidia. Atât orchestrațiile, cât și recomandările repertoriale aparțin formației, al cărei rol în popularizarea muzicii ușoare românești este imens.

Premiul pentru Muzică rock - Formația "Talisman" - a aniversat anul trecut 20 de ani de la înființare, distincția recompensând un an plin de realizări notabile, între care se înscriu la loc de cinste turneul național caritabil "Îngeri pentru îngeri", recitalul de la festivalul "Crizantema de aur", alături de orchestra Arkadia, precum și zecile de concerte cu casa închisă;

Premiul "Opriți timpul - Respect pentru valori" - Corina Chiriac - timp de 3 ore, în fiecare duminică, emisiunea "Opriți timpul!", de la Național TV, este SINGURA de pe toate canalele TV care acordă în întregime spațiul său compozitorilor, instrumentiștilor și interpreților români, cu accent pus pe valorile trainice ale genului.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie