Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Camerata Regală sub cupola Ateneului Român

Publicat: luni, 27 Martie 2017 , ora 13.09

Sâmbătă 25 martie, tinerii entuziaști ai Cameratei Regale și-au dat întâlnire cu doi muzicieni de marcă - violonista Mihaela Martin și violoncelistul Frans Helmerson, în ipostaza de dirijor - într-un nou concert din Stagiunea Regală. În încercarea de a susține performanța artistică și de a aduce muzica clasică mai aproape de publicul larg, sezonul 2016 - 2017 este sprijinit de Banc Post.

A fost o seară începută în zorii romantismului, violonista Mihaela Martin impresionând cu sunetul viorii sale Guadagnini din 1748, cu virtuozitatea și rafinamentul interpretării  în Concertul pentru vioară și orchestră op.61. A fost rechemată de mai multe ori la rampă de cei aflați în sală, deopotrivă melomani și tineri care bat la porțile afirmării artistice:

"Este unul dintre concertele mele preferate. Îmi place foarte mult partea a treia. Mi-a plăcut foarte mult interpretarea doamnei Mihaela Martin." (violonistul Mircea Dumitrescu)

"A fost o experiență minunată să fiu la acest concert unde am putut să ascult o violonistă incredibilă precum este Mihaela Martin, care ne reprezintă țara cu mândrie. Și a fost incredibil să-l văd pe maestrul Frans Helmerson, un violoncelist incredibil și un pedagog minunat, dirijând; a fost ceva nou pentru mine și am rămas plăcut impresionat." (violoncelistul Cornelius Zirbo)

Seara a continuat în nota romantismului cu Suita Holberg de Edvard Grieg, instrumentiștii Cameratei Regale conduși de Frans Helmerson optând în finalul serii pentru clasicismul pur din Simfonia nr.29 în La major de Wolfgang Amadeus Mozart. Foarte implicați și atenți la fiecare amănunt cerut de dirijor mi s-au părut tinerii muzicieni, de altfel bucuroși că au putut lucra cu doi artiști atât de importanți - s-a confesat în finalul serii concertmaestrul Cameratei Regale - violonistul Radu Chișu:

"A fost extraordinar! Am avut o atmosferă extraordinar de plăcută la repetiții; s-a lucrat cu bucurie și totul s-a realizat din mers."

Entuziasmul muzicienilor care alcătuiesc Camerata Regală și a maestrului lor din 25 martie - Frans Helmerson a trecut rampa și în rândul publicului, spectator impresionat în partea a doua a programului devenind și solista serii - violonista Mihaela Martin:

"Mi-a făcut mare plăcere! Este pentru prima dată când am cântat cu Camerata Regală. Este un grup care mi-a făcut o impresie minunată. Sunt foarte angajați și au o frumoasă cultură de sunet… o experiență foarte, foarte fericită. A fost un program puțin orientat pe clasicism, și-atunci combinația aceasta Mozart, Beethoven și Grieg romantic… a fost foarte bună, consider eu, combinația de compoziții."

Reportaj realizat de Jeanine Costache