Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. RRM 20 - Recital aniversar Luiza Borac la Muzeul Național Cotroceni

Publicat: vineri, 24 Martie 2017 , ora 9.51

În Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni a avut loc joi, 23 martie 2017, un nou moment emoționant. Seria de evenimente prin care celebrăm cei 20 de ani de existență ai postului Radio România Muzical a continuat cu un recital susținut de Luiza Borac - marea noastră pianistă care a încheiat cu această ocazie și turneul internațional dedicat Centenarului Dinu Lipatti, serie deschisă în 22 ianuarie la Hanovra.

"A fost o seară extraordinară, cu multă emoție! Luiza Borac este o pianistă minunată și mă bucur că am avut ocazia să fiu prezentă la acest recital special. Mulțumesc Radio România Muzical. Trebuie să iubim muzica pentru că este un limbaj universal." - Excelența Sa, Tamar Samash, Ambasadoarea Israelului la București, după recitalul de ieri seară în care au fost interpretate partituri legate direct sau indirect de Dinu Lipatti - lucrări de Bach, Chopin și Liszt.

"Luiza mă lasă de fiecare dată uimită, dar de data asta a pus capac la toate recitalurile și concertele ei la care eu am asistat vreodată. Este într-o formă de creativitate și de originalitate cum nu am auzit-o niciodată. Este la nivelul celor mai rafinați și mai importanți artiști soliști pe care-i are pianistica mondială la ora actuală. Este uimitoare! Ai sentimentul că poate să facă orice miracol, cu orice piesă. Cred că nu se poate un omagiu mai impresionant și mai emoționant pentru marele pianist care a fost Dinu Lipatti. Mulțumesc din suflet Radio României Muzical pentru că există și-i muțumesc din suflet pentru că-mi dă orele de încântare muzicală pe care mi le dă." - pianista Lavinia Coman.

Recitalul susținut de pianista Luiza Borac la ceas anivesar Radio România Muzical a fost comentat și de dramaturgul și prozatorul Radu F. Alexandru:

"Mi s-a părut minunat! Acel minunat obișnuit, legat totdeauna de tot ce înseamnă doamna Luiza Borac și-mi pare nespus de bine că în programul și în turneul pe care l-a întreprins în numele și pentru numele lui Dinu Lipatti a avut înțelepciunea firească și sensibilitatea firească să-l finalizeze în București. Deci, un recital splendid! Cât privește Radio România Muzical, eu sunt foarte subiectiv. Muzica, dacă te-a ciupit o dată, te-a prins! Deci, sunt subiectiv pentru că sunt un consumator, sunt un dependent în general de muzică și de România Muzical. Abia aștept să vă sărbătoresc și să vă aplaud la 120-a aniversare a postului. La mulți ani, România Muzical!"

La final, despre misiunea Radio România Muzical în peisajul cultural românesc ne-a vorbit doamna Mihaela Doboș, directorul fondator al postului:

"Cu mai mulți ani în urmă, academicianul Răzvan Theodorescu spunea că Radio România Muzical este cea mai mare realizare culturală de după Revoluție. Cred în aceste cuvinte și cred că Radio România Muzical poate contribui la civilizarea societății noastre, la dăruirea oamenilor prin lumină și adevăr, pentru că muzica asta înseamnă. A fost o muncă grea, a fost o muncă ce a solicitat toate eforturile noastre, nu numai ale mele, evident, ci ale tuturor personalităților din diversele domenii ale vieții culturale, artistice, politice, economice. Bătălia a fost câștigată în final de marea muzică. Deci, Radio România Muzical a trăit, va trăi și sper să dureze atâta timp cât în această țară vor exista oameni înțelepți și oameni care au nevoie de ceea ce înseamnă muzică. Să le oferim această șansă!"

Reportaj realizat de Lucian Haralambie