Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Ascultă 5 minute de muzică clasică în spații neconvenționale - Sun Plaza

Publicat: marți, 21 Martie 2017 , ora 12.30

Weekend-ul trecut a început cu muzică clasică; cel puțin așa s-a întâmplat la Cora Sun Plaza, unul dintre partenerii proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică", organizat de postul nostru.

Ora 18:00, un magazin plin și... surpriză - în sistemul de amplificare al magazinului răsună muzica clasică.

"Clienții, în momentul în care pornește muzica aceast, sunt plăcut surprinși, ceea ce am putut vedea stând de vorbă cu o persoană care a fost puțin mai sensibilă - că nu toată lumea este atentă la ceea ce se întâmplă. Sunt momente în care clienții devin sensibili și atenți… s-a schimbat ceva în muzica ambientală. Eu aș extinde puțin. N-aș lăsa doar cinci minute pe zi." - d-na Liana Dumitrescu, asistentă de magazin Cora Sun Plaza.

Serenada din Cvartetul op.3 nr.5 în Fa major de Joseph Haydn a fost alegerea pentru vineri, 17 martie. Iată cum au reacționat cumpărătorii la această lucrare:

"Mi se pare ok să se audă și altă muzică în afară de asta ușoară și nu cred că strică mai multe minute. Mi se pare puțin. Apreciez foarte tare și îmi place."

"E bună. Având în vedere că știm cu toții ce muzică se ascultă acum. E bună puțină muzică clasică. E un început, totuși. Măcar lumea mai știe că există și altceva. E bine… 5 minute, 10… având în vedere că nu prea se difuzează muzică clasică. Cred că în afară de Radio România și Mezzo pe la televizor, nu cred că mai sunt posturi care să dea nici măcar 5 minute."

"Mie mi-a plăcut, m-a încântat. Eu am acest obicei acasă. Când gătesc, când lucrez la calculator nu stau fără muzică și prefer, în general, muzica clasică - bucăți cunoscute și ușoare, că nu am veleități de mare meloman. Dar, să știți că e ca un fel de mâncare… nu-ți place prima dată, mai încerci puțin altă dată și a treia oară, și a patra, și ajungi să-ți placă în final genul acesta. Așa am învățat și eu. Nu se poate să nu se lipească pentru că sunt anumite bucăți atât de frumoase, încât nu se poate… chiar dacă nu le recunoști imediat, dar îți fac plăcere și relaxează. Am luat-o ușor și acum am ajuns, așa, hai să zic un fel de dependență. E ca un reflex. Mă așez la calculator, îmi caut ceva pe youtube și ascult liniștită."

Proiectul continuă. Până în 31 martie vă invităm să ascultați cele cinci minute de muzică clasică în spații neconvenționale de pe întreg teritoriul țării - hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj și mobilă, librării, muzee și sedii de firme. De asemenea, "Ascultă 5 minute de muzică clasică" se desfășoară, pentru al treilea an consecutiv, și în școlile românești, grație parteneriatului semnat între Ministerul Educației Naționale și Radio România.

Detalii complete despre această inițiativă Radio România Muzical și concursul destinat elevilor găsiți pe site-ul nostru, în secțiunea dedicată proiectului.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie