Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Recital în memoria pianistei Silvia Totan la Universitatea Națională de Muzică din București

Publicat: vineri, 17 Martie 2017 , ora 12.35
Aseară, 16 martie 2017, în Studioul de Operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București, a avut loc un recital de canto dedicat memoriei pianistei și profesoarei Silvia Totan, care s-a stins din viață în urmă cu doi ani.

În fața unui public extrem de numeros, au urcat pe scenă foști discipoli și colaboratori ai Silviei Totan, unii încă studenți, alții deja cântăreți consacrați pe marile scene ale lumii, după cum urmează: Cellia Caterina Costea, un nume binecunoscut iubitorilor teatrului liric, Andrei Lazăr, Georgeta Grigore, Daniel Stoica și Vicențiu Țăranu, printre alții.

Primul și ultimul moment al serii s-au concretizat sub forma a două surprize muzicale pregătite de soliști; ei au cântat împreună Ave Maria și, respectiv, Muzica din opereta Valurile Dunării de George Grigoriu. Între acestea, ne-am bucurat de ecourile unor arii și duete celebre din opere precum Nunta lui Figaro sau Răpirea din Serai de Wolfgang Amadeus Mozart, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni sau Bal mascat de Giuseppe Verdi.

De-a lungul acestei serate muzicale ce s-a desfășurat pe o durată de aproape trei ore, au vorbit despre pianista Silvia Totan: părintele Gabriel Cățe; bas-baritonul Gabriel Vamvulescu de la Opera din Los Angeles; soțul artistei, dirijorul Florin Totan și muzicologul Grigore Constantinescu, acesta din urmă realizând și prezentarea întregului spectacol:

- M-am gândit ascultându-i acum, pe cei doi copii care au crescut sub privirea ei, poate că cel mai bine, că vocația sa, cea de muzician, este cea de înger păzitor. Puțini pianiști au urmărit asemenea cariere, au fost aproape de cei care au venit să învețe muzică și care au plecat după aceea cântând și le-a dăruit tot ceea ce era caracteristic personalității sale.


Cei paisprezece soliști au fost acompaniați la pian de Andreiana Roșca-Geamănă, cea care s-a ocupat de inițierea și de organizarea acestui eveniment omagial:

- Silvia m-a inspirat. Mi-am dorit s-o imagiem în preajma zilei ei de naștere și am avut norocul să gasim spațiul pentru data de 16 martie. Artiștii au răspuns incredibil de repede. Am postat un anunt pe facebook și în următoarele 10 minute au început să-mi vină cu propunerile și să-și exprime dorința de a cânta. A fost minunată reacția foștilor studenți, mai ales cei mai vechi, dar deopotrivă și a celor care au mai prins-o în ultimul an de viață.


Reportaj realizat de Ana Diaconu