Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara - 14 martie 2017

Publicat: miercuri, 15 Martie 2017 , ora 13.07

Tot mai mulți melomani sunt atrași de evoluțiile tinerilor de la Sala mică a Ateneului Român. Stagiunea din fiecare marți l-a prezentat-o în 14 martie pe pianistul Marius Boldea - un tânăr cu un palmares important, cu recitaluri susținute la Filarmonica din Târgu Mureș și la festivalurile internaționale "Pro Piano" și "Remember Enescu" de la Cluj-Napoca și în Ungaria la Festivalul "Franz Liszt" de la Baja. La Târgu Mureș, Marius Boldea a concertat în 2011 alături de mult apreciatul violonist Alexandru Tomescu, iar în 2015 alături de profesorul său de la Universitatea de Muzică București - pianistul Viniciu Moroianu. La Sala mică a Ateneului Român, Marius Boldea a avut parte de un public numeros, a demonstrat o bună tehnică pianistică, multă expresivitate și maturitate. Vizibil emoționat după un program ambițios în care a interpretat lucrări de Mozart, Brahms, Debussy și Enescu, Marius Boldea a precizat:

"M-am simțit foarte bine. Am simțit energia publicului și mi-am dat seama că așa repertorii ample, așa tururi de forță trebuie făcute mai des și cu mai multă concentrare. E foarte dificil să susții un program uriaș de aproape două ore. Îmi place să cânt din fiecare perioadă muzicală, deci îmi pare rău că l-am omis pe Bach. Sonata de Mozart o pregătesc și pentru licență. Brahms e un compozitor pe care de 2-3 ani încep să-l iubesc din ce în ce mai mult… și am ales Ciclul 116 pentru că nu este atât de cântat pe cât ar trebui, pentru că sunt niște comori muzicale acolo. Debussy mă fascinează prin culorile și tușeurile pe care le poți valoriza în muzica sa. Și Enescu mi-am propus să cânt aproape în fiecare recital al meu pentru a aduce un omagiu acestui mare compozitor național."

Marius Boldea s-a aflat pentru prima dată în cadrul seratelor de marți la recomandarea profesorului său Viniciu Moroianu, acesta urmărindu-și cu atenție discipolul:

"Este un tânăr cu foarte multă ambiție, care abordează muzica cu foarte multă seriozitate. Se ambiționează la repertorii dificile și de foarte mare anvergură, ceea ce este foarte bine pentru vârsta aceasta, și le domină cu autoritate, cu un simț al frazării, al construcției, cu echilibru pe scenă - lucruri pe care zic că le-a arătat și astăzi într-un program amplu și dificil, iar ambițiile sale au fost susținute pe măsură de versiuni valabile, colorate, gândite și construite. Sper ca instituțiile muzicale să îl aibă în vizor. El are nevoie mult să cânte, să se afirme și, firește, să se perfecționeze. Cred că merită în continuare toată atenția, atât a noastră, a profesorilor de la Universitatea de Muzică, cât și a organizatorilor vieții muzicale, care au răspunderea uriașă pentru promovarea generației de mâine."

Reportaj realizat de Jeanine Costache