Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara - 7 martie 2017

Publicat: joi, 9 Martie 2017 , ora 13.52
Aflat pentru prima dată în stagiunea seratelor de marți, violoncelistul Cornelius Zirbo a reușit să strângă un public numeros, Sala mică a Ateneului Român devenind în 7 martie neîncăpătoare pentru cei veniți să-l asculte. Încă elev la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București, Cornelius Zirbo este un nume deja afirmat în peisajul muzical, laureat al Concursului "Concertino Praga" - ediția 2016, selectat pentru al treilea sezon al Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capucon, desfășurat la Fundația Louis Vuitton din Paris. Violoncelistul Cornelius Zirbo a optat să interpreteze lucrări de Niccolo Paganini, Ludwig van Beethoven, Bohuslav Martinu, Serghei Rahmaninov și Astor Piazzolla. După lungi rechemări la rampă și după un bis, Cornelius Zirbo ne-a împărtășit bucuria primei apariții pe podiumul sălii mici a Ateneului:

"Piesele pe care le-am interpretat în această seară au fost pline de energie, pline de entuziasm, de tinerețe. A fost foarte frumos. Ne-am simțit foarte bine împreună și sunt niște momente pe care sunt convins că nu le vom uita. Am reușit să zăresc foarte multe fețe cunoscute înainte să încep să cânt, ceea ce m-a făcut să mă simt foarte bine, ca în familie, și a fost o atmosferă foarte frumoasă."

I-a urmărit cu atenție evoluția experimentata pianistă Dana Bădoi, cea alături de care a evoluat:

"Ultratalentat, plin de pasiune, energic, devotat! Un copil foarte inteligent, prinde foarte repede. Am pus la punct în scurt timp lucruri chiar grele și mature; Beethoven cel puțin… A spus el că îi e teamă de Beethoven, că, na, poate e prea mic… Nu, nu! Chiar frumos a făcut Beethoven și am cântat împreună. Mă simt bine cu el. Am emoții pentru că el e tânăr, are multă energie pe care eu nu prea o mai am la vârsta mea, dar e o plăcere să cânți cu un copil așa de bun și de talentat!"

Pasiunea cu care face muzică și sunetul cald al instrumentului său au trecut rampa, Cornelius Zirbo impresionând deopotrivă melomani și specialiști. I-au fost apreciate calitățile native de violoncelistul Marin Cazacu, acesta previzionându-i o viitoare carieră solistică.

"Excepțional! Un talent cu totul deosebit! Are calități cu totul speciale… de la o strălucire tehnică ieșită din comun, la un filing al unor detalii de expresivitate care merg într-o zonă, recunosc, conform vârstei, mai degrabă spre divertisment și spre o exagerare a anumitor lucruri de expresivitate, dar este un talent care se va cultiva încet, încet și va ajunge, eu sper, o personalitate a vieții muzicale românești, așa cum își dorește și el și așa cum dorim și noi cu toții."

Reportaj realizat de Jeanine Costache