Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Premiile UCMR pentru anul 2016

Publicat: luni, 6 Martie 2017 , ora 14.19
Membrii Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România au anunțat vineri, 3 martie 2017, într-o gală organizată în Aula Palatului Cantacuzino din Capitală, premiile pentru cei care au excelat în activitatea lor în anul 2016.

Detalii ne oferă colegul nostru, Lucian Haralambie:

Membrii Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, își anunță premiile pentru cei care au excelat în activitatea lor în anul 2016. Primele distincții acordate deja sunt cele din secția instrumentală și multimedia, după cum urmează:

- Cea mai bună lucrare concertantă a fost declarată pe cea semnată de Adrian Iorgulescu - Concertul pentru percuție, orchestră de coarde, de pian și clarinet. Octavian Nemescu a primit premiul pentru muzică multimedia cu piesa "BEseptimaIT pour 7 heures du soir", iar două sunt lucrările camerale premiate în cadrul acestei gale, vorbim de Cantabile e Presto pentru vioară și pian, semnată de Mihai Măniceanu. Și Muguri și flori, pentru două viole de Nicolae Teodoreanu. La secția de muzică vocală, primul premiu este acordat Ligiei Teodorescu-Ciocănea; Misterum Tremendum II, lucrare interpretată în primă audiție în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi 2016, a primit premiul pentru cea mai bună partitură vocal-simfonică. Grigore Cudalbu a semnat cea mai bună lucrare corală amplă din 2016, Quasi moteteste intitulată, și tot în cadrul secției de muzică vocală avem și două premii ex eco pentru două lucrări pentru mezzosoprane și pian. Prima se numește "Ceva ca rugăciunea" semnată de Diana Vodă și a doua "Psalm" de Olguța Lupu. Lista completă a câștigătorilor premiilor UCMR pentru anul 2016 va putea fi accesată curând pe site-ul nostru romania-muzical.ro, iar reacții ale câștigătorilor, pot fi urmărite în cadrul programelor noastre în această după amiază. Închei aici intervenția mea, nu în înainte de a anunța marele premiu acordat de Uniune pentru întreaga sa activitate de la ediția de anul acesta, distincția îi este acordată muzicologului și profesorului Alexandru Leahu.


Lista completă a câștigătorilor este:

Secția de muzică instrumentală și multimedia:

  1. Lucrări concertante: Adrian Iorgulescu - "Perc. Concerto" pentru percuție, orchestră de coarde, pian și clarinet
  2. Lucrări multimedia: Octavian Nemescu - "BEseptimaIT pour 7 heures du soir"
  3. Lucrări camerale: Mihai Măniceanu cu piesa "Cantabile e Presto" pentru vioară și pian și Nicolae Teodoreanu cu lucrarea "Muguri și flori" pentru 2 viole
  4. Premiul subsecției de fanfară - Octavian Luncan - "Izvorul vieții", fantezie lirică pentru orchestră de suflători

Secția de muzică vocală:

  1. Lucrări vocal-simfonice: Livia Teodorescu-Ciocănea - "Mysterium Tremendum II", cantată pentru mezzo-soprană și orchestră
  2. Lucrări corale ample: Grigore Cudalbu - "Quasi motet" pentru cor mixt
  3. Lucrări vocal-instrumentale: Diana Vodă cu piesa "Ceva ca rugăciunea" și Olguța Lupu cu lucrarea "Psalm", ambele pentru mezzo-soprană și pian
  4. Premiul Filialei Cluj: Ionică Pop - 3 Lieduri pe versuri de Grigore Golubeanu

Secția de muzicologie:

  1. Sistematică: Gheorghe Duțică - "Otrizonturi componistice românești"
  2. Istoriografie: Costin Moisil - "Geniu românesc vs. Tradiție bizantină"
  3. Publicistică: Mihai Cosma

MARELE PREMIU pentru întreaga activitate a fost acordat muzicologului și profesorului Alexandru Leahu.


Gala de anul acesta a fost comentată de Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România:

Sunt premii care vin să recompenseze activitatea unor membri marcanți ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor pe toate domeniile, de la muzică simfonică , muzică camerală, muzică corală, muzică de fanfară, muzică ușoară, în toate subgenurile aferente, muzicologie și publicistică muzicală. Am constatat cu plăcere o îmbinare între tinerii autori și autori mai vârstnici și trebuie să vă spun că nu e scontată împărțirea geografică a premiilor. Uniunea Compozitorilor are filiare în mai multe orașe culturale ale țării și anul acesta, poate mai mult ca în alți ani, au fost recompensați cu premiile anuale și compozitori sau muzicologi de la Iași, de la Cluj, de la Constanța, de la Timișoara, ceea ce dovedește această răspândire, inclusiv din punct de vedere geografic a valorii și a faptului că există instituții de învățământ superior apte să producă și maeștrii, dar și discipoli de calitate.

Marele premiu pentru întreaga activitate a revenit muzicologului Alexandru Leahu. Domnia sa este o personalitate marcantă a muzicologiei românești, profesor de estetică muzicală, autor de cronici muzicale, autorul a câtorva volume importante de muzicologie, mă refer la cartea sa despre Scarlati, despre maeștrii claviaturii, despre contribuțiile la estetica muzicală, la dicționarul de termeni muzicali și alte contribuții foarte importante și sunt bucuros că premiul de anul acesta, obținut în urma unui vot secret al consiliul, dat chiar astăzi, în revine maestrului Leahu și vine să recompenseze numai o activitate de o viață, domnia sa este binișor trecut de 80 de primăveri, ci și unui om de o calitate deosebită și aș vrea să subliniez discreția, modestia, profesionalismul pe care l-a demonstrat de decenii. Deci, aș spune că este și o mostră și o probă și în egală măsură,un exemplu de moralitate.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie