Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 24 ianuarie 2017

Publicat: miercuri, 25 Ianuarie 2017 , ora 13.19
Pe rampa de lansare a Stagiunii de marți seara am ascultat-o, în 24 ianuarie 2017, pe pianista Lucia-Cristiana Iordache, studentă în anul II la Universitatea Națională de Muzică București. Studiază cu apreciata pianistă Dana Borșan, lucru care s-a văzut în abordarea cu seriozitate a unui repertoriu dificil prezentat la Sala mică a Ateneului Român. A propus publicului un program dominat de romantismul german, în care s-au regăsit Variațiunile serioase op. 54 de Felix Mendelssohn, și Sonata nr. 1, op.11 de Robert Schumann, despărțite de Toccata din Suita a II-a, op.10 de George Enescu - piesă inclusă în program pentru a marca 24 ianuarie. Și cu acest prilej, mi-a plăcut să remarc în public un frumos costum național de Ziua Unirii Principatelor Române.

"L-am ales cu un scop, pentru că am vrut să se și lege, dar am pus și un românesc, astăzi fiind 24 Ianuarie am zis să fie totuși și ceva național în programul meu."

De ce această alegere - Mendelssohn și Schumann?

"Pentru că pe lucrările astea am învățat cel mai mult, am înțeles cel mai mult și îmi sunt foarte aproape. Am vrut în mare parte să arăt că și Schumann poate să fie un compozitor extraordinar și pentru public. Poți să înveți numai ascultând, dar să și interpretezi așa ceva. M-am simțit foarte bine! E pentru prima dată când cânt la Ateneu în Sala mică și e o atmosferă foarte caldă și încurajatoare… pentru că, fiind la început, am nevoie de cât mai multă susținere."

O seară care a stat sub semnul tinereții, al entuziasmului și al comunicării poate fi definit recitalul susținut de pianista Lucia-Cristiana Iordache bucuroasă să se afle pentru prima dată pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român. Am asistat alături de cei aflați în sală la un recital cu piese dificile, cu emoțiile inerente vârstei sale fragede, cu mici poticneli, dar și cu frazări frumoase. Lucia-Cristiana Iordache are o tehnică pianistică foarte bună, este o muziciană sensibilă, expresivă și cu un tușeu cald ce a lăsat o impresie pozitivă publicului.

Reținem așadar numele pianistei Lucia-Cristiana Iordache aplaudată marți, 24 ianuarie, la Ateneul Român, aplauze care se vor repeta și amplifica și pe alte scene în funcție de evoluțiile ei viitoare.

Reportaj realizat de Jeanine Costache