Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Avanpremieră cu Lucia di Lammermoor la Opera Națională București

Publicat: joi, 12 Ianuarie 2017 , ora 14.59

Despre acrobațiile vocale pe care Lucia trebuie să le parcurgă în opera lui Donizetti știam deja. Despre cele pe care eroina operei este nevoită să le efectueze în montarea lui Andrei Șerban - nu. Expresia "a-ți frânge gâtul" putea foarte bine să se transforme nu numai într-o realitate vocală, ci și într-una fizică, având în vedere dificultățile pe care le implică, mai ales pentru personajul titular, producția regizorului Andrei Șerban prezentată de Opera bucureșteană. Din fericire rolul Luciei a fost interpretat de o minunată soprană rusă - Venera Protasova, născută în Tadjikistan în 1986. Artista cu trăsături asiatice a furat, așa cum trebuia, de altfel, atenția publicului. Veți înțelege mai bine de ce ascultând-o și având în minte imaginea ei cățărându-se pe un soi de schelă, apoi coborând, cu siguranță și agilitate. Lucia este în permanentă mișcare pe scenă, cântându-și dragostea într-un leagăn, entuziasmul pe un balansoar, disperarea pe o schelă, alergând, înnebunind de durere, ucigând…

Pe scena foarte aglomerată vizual a mai cântat, seara trecută, la repetiția deschisă publicului, tenorul Ramon Vargas, unul dintre starurile zilelor noastre, aflat încă într-o formă foarte bună - el a fost iubitul Luciei, Edgardo.

De asemenea invitat să cânte pe scena Operei Naționale București a fost basul Georgian Ramaz Chikviladze, bine distribuit atât datorită calităților vocale, cât și celor fizice, în rolul lui Raimondo, un preot. Enrico a fost jucat de Cătălin Țoropoc, Arturo de Andrei Lazăr, Alisa de Sorana Negrea, iar Normanno de Valentin Racoveanu. La pupitrul dirijoral s-a aflat Marcello Mottadelli.

Nu vreau să vă dezvălui prea multe, întrucât premiera spectacolului are loc mâine, în 13 ianuarie, cu aceeași distribuție pe care am auzit-o seara trecută. Excepția este rolul Enrico, ce va fi interpretat de letonul Valdis Jansons.

Irina Cristina Vasilescu