Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Conferința de presă ce anunță ediția 2017 a Festivalului Internațional 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 23 Noiembrie 2016 , ora 11.34

În 22 noiembrie 2016, de la ora 15:15 a avut loc la Ateneul Român conferința de presă care a anunțat ediția de anul viitor a Festivalului Internațional "George Enescu". Ediția din 2017 aduce la București în luna septembrie, dar și în alte orașe din țară, peste 3.000 dintre cei mai apreciați artiști străini și români, în peste 80 de evenimente. Ediția va avea ca temă "Lumina", cea care prin modul în care cade sau este proiectată permite publicului să descopere perspective noi și să găsească sensuri noi chiar în experiențe ce i se par cunoscute.

Cu un nou directorat, cel al lui Zubin Mehta - președinte onorific, și Vladimir Jurowski - director artistic, festivalul din 2017 va pune într-o nouă lumină muzica și creația lui George Enescu, precum și muzica clasică.

Prezent prin intermediul internetului, Vladimir Jurowski a spus în cadrul conferinței de presă că cele mai importante elemente ale festivalului vor fi pentru el premiera operei Oedip, prezentată într-o versiune concertantă, dar și apariția unui program dedicat muzicii noi. Acesta va fi reprezentat de Forumul internațional al compozitorilor, unde 31 de personalități marcante vor intra în legătură directă cu publicul, vorbind despre creațiile lor. Dintre aceștia aș putea aminti pe James MacMillan, Rodion Scedrin, Magnus Lindberg și Vladimir Cosma. Între interpreții de primă clasă prezenți la festival putem aminti de Lang Lang și tenorul Jonas Kaufmann, contratenorul Philippe Jaroussky alături de Arpeggiata Ensemble, pianistul Daniil Trifonov, dirijorul Riccardo Chailly, baritonii Thomas Hampson și Dmitri Hvorostovsky, precum și soprana Olga Peretyatko. Desigur, sut și artiști importanți care revin la București cu ocazia Festivalului, precum Jordi Savall și ansamblul Hesperion XXI.

Între ceilalți vorbitori prezenți la conferința de presă s-au aflat și Mihai Constantinescu și Oana Marinescu din partea organizatorilor, compozitorul Dan Dediu, dar și Erwin Simsensohn din partea Ministerului Culturii. Acesta a transmis celor prezenți mesajul Corinei Șuteu, ministru al Culturii:

"Ministerul Culturii rămâne și la ediția din 2017 unul dintre partenerii celui mai important eveniment cultural din România. Festivalul Internațional "George Enescu" așază țara noastră printre cele mai reprezentative spații culturale din lume. Un eveniment de o asemenea anvergură transmite o energie deosebită și adună împreună la București pe melomanii din întreaga lume, toți laolaltă sub semnul muzicii. Festivalul Internațional "George Enescu" se află în topul 3 al celor mai importante evenimente de gen la nivel internațional, după BBC Proms din Marea Britanie și cel de la Lucerna, din Elveția."

Abonamentele pentru Festivalul "George Enescu" ediția 2017 vor fi puse în vânzare din data de 5 decembrie.

Reportaj realizat de Radu Mihalache