Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Violonistul Alexandru Tomescu și Orchestra Națională Radio condusă de Cristian Oroșanu

Publicat: luni, 21 Noiembrie 2016 , ora 9.58
Sala Radio a găzduit vineri, 18 noiembrie 2016, un concert special. Una dintre lucrările monumentale ale repertoriului cult și unul dintre cele mai iubite opusuri solistice au alcătuit programul Orchestrei Naționale Radio, ansamblu condus de Cristian Oroșanu.

Mai multe aflăm din reportajul lui Lucian Haralambie.


"Am așteptat mai bine de 20 de ani ca să cânt din nou în public acest concert de Johannes Brahms - o lucrare pentru care m-am gândit că e bine să împlinesc 40 de ani (ceea ce am și făcut recent). Am redescoperit, evident, toată emoția și toată pasiunea acestei muzici." - Alexandru Tomescu, cel care vineri seară a fost solistul Orchestrei Naționale Radio în Concertul în Re major pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms.

"La suflet mi-a mers! Tomescu a fost divin în seara asta. Ne bucurăm mult pentru prestație."

"O delectare! A fost un sentiment de bucurie cu totul și cu totul special. O trăire! Ca dovadă că vreau să rămân cu el, cu această emoție, cu această plăcere și nu mai vreau să ascult altceva."

"Alexandru Tomescu este genul de artist care știe să abordeze orice fel de muzică. A fost impresionant, a fost o parte cu adevărat romantică. Brahms, în adevăratul sens al cuvântului! Cu lirism, cu un spirit puțin șugubăț în cea de-a treia parte, cu o serenitate și poate cu o nuanță de nostalgie în cea de-a doua." - Tudor Ionescu, dirijorul Corului Vox Medicalis.

În cea de-a doua parte a serii, trei dintre ansamblurile familiei Radio România au evoluat în fața publicului extrem de numeros. Orchestra Națională, Corul Academic și Corul de Copii Radio au fost conduse de Cristian Oroșanu într-una dintre lucrările impunătoare ale muzicii culte - 'Te deum' de Hector Berlioz, "o compoziție enormă, pe care anumiți critici au numit-o muzică arhitecturală", așa cum autorul scria în memoriile sale. Și, ca și la finalul concertului de Brahms, ropotele de aplauze de la final au durat minute în șir.

"Excepțional! E pentru prima oară când o aud și mi-a plăcut foarte mult."

"Superb! Eu, Te deum-ul nu l-am ascultat niciodată. Deci, pentru mine, chiar a fost o revelație! M-a încântat să-i aud. Au niște voci foarte frumoase. Îmi place foarte mult, vin cu mare plăcere la oricare dintre concertele Radiodifuziunii."