Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 8 noiembrie 2016

Publicat: miercuri, 9 Noiembrie 2016 , ora 13.28

În 8 noiembrie, Sala mică a Ateneului Român a fost gazda celui de-al doilea recital vocal înscris în Stagiunea de marți seara, sezonul 2016. Un program al miniaturilor vocale a propus soprana Mădălina Gabriela Bourceanu, trecând prin liedul german și francez, apoi prin creația românească și cea rusă, încheind cu sonorități iberice. Mi-a plăcut timbrul ei vocal, maturitatea cu care a înțeles și a abordat liedul. În vârstă de 24 de ani, Mădălina Gabriela Bourceanu este studentă în ultimul an la Facultatea de Muzică din Brașov unde studiază cu mezzosoprana Cristina Soreanu, aceasta urmărindu-și cu atenție discipola: "O seară foarte frumoasă! Mă așteptam pentru că e o studentă foarte bună. Din primul an s-a dovedit a fi foarte conștiincioasă și, cum ați văzut și ați auzit, este de o muzicalitate deosebită. Deja din anul IV este solistă a Operei din Brașov și teatrul se mândrește cu așa o voce și așa o soprană de calitate."

Vă spuneam, un program mozaicat a propus Mădălina Gabriela Bourceanu, însoțită la pian de Alexandra Fits, o muziciană sensibilă și rafinată, o instrumentistă cu multă experiență în genul muzicii de cameră: "Am fost uluită de progresul realizat în patru ani. Mă înțeleg foarte bine cu ea; din punct de vedere musical o simt foarte bine, îi înțeleg intențiile. Muzical cred că e potrivire foarte bună. Ca să pot cânta cu Mădălina, eu cant cu ea. În interior eu cânt și vocal, cumva intru în firescul cântatului vocal și e ca și cum m-aș acompania pe mine."

Cei care s-au aflat aseară la Sala mică a Ateneului Român au avut parte de o călătorie interesantă în genul liedului propusă de Mădălina Gabriela Bourceanu, un demers muzical construit inteligent și cu emoție, al cărui fir conducător a fost dragostea, după cum tânăra soprană a mărturisit: "Onorată să fiu în această seară aici! Foarte fericită în același timp. Mulțumesc publicului, mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine. Am vrut să trec prin mai multe școli, mai multe stiluri."

Ce ai vrut să transmiți publicului?

"Să transmit emoție, în primul rând… ceea ce fiecare lied a vrut să spună. Dragostea, în general."

Pe lângă vocea frumos timbrată condusă cu inteligență am sesizat multă sensibilitate și emoție în cântul sopranei Mădălina Gabriela Bourceanu și, dacă va continua să se perfecționeze, cu siguranță vom mai auzi de realizările ei artistice.

Reportaj realizat de Jeanine Costache