Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul de Muzică de Cameră SoNoRo, ediția a XI-a la debut

Publicat: luni, 31 Octombrie 2016 , ora 12.37

Vineri, 28 octombrie 2016, s-a deschis în spațiul elegant al Palatului Cotroceni cea de-a XI-a ediție a Festivalului de Muzică de Cameră 'Sonoro'. Cu subtilul 'La muse et le poete', acesta readuce în viețile bucureștenilor, pentru prima sa jumătate, noi întâlniri cu muzica de calitate în spații inedite. Mai mult, și ediția din acest an se află sub înaltul patronaj al Președintelui României. Iată ce a spus în deschidere Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului:

"Este o ediție foarte importantă pentru că intrăm în următorii zece ani. Vă invităm să ne urmați prin București în cinci locuri, începând cu spațiul POINT, apoi Casa Ion Mincu, o superbă casă a Fundației Lowendal lângă Parcul Icoanei, Galeria Galateca și, în final, într-un loc pe care sunt foarte mândru că l-am introdus în programul festivalului - e vorba despre Sala de lectură a Universității de Litere din București din Piața Universității. Este un loc unde muzele-și au locul, dar poeții nu prea; așa că vom duce poeții."

Pe scena evenimentului inaugural au urcat, în diverse formule camerale, pianiștii Diana Ketler și Olli Mustonen, violoniștii Mihaela Martin, Philippe Graffin și Hugo Ticciati, violistul Răzvan Popovici și violonceliștii Frans Helmerson și Maximilian Hornung. Seara s-a deschis cu lucrarea care dă numele întregului eveniment, La muse et le poete de Camille Saint Saens. Artiștii au prezentat-o în formula vioară, violoncel și pian și au oferit pubilcului un teaser a ce va să fie. Totul a continuat cu Cvartetul cu pian în sol major KV 478 de Wolfgang Amadeus Mozart, un opus elegant, jovial, care a încheiat partea 'clasică' a serii. A doua jumătate a programului a fost dedicată muzicii secolelor XX și XXI. Facerea lumii de Darius Milhaud ne-a adus un murmur primordial, culmea, unul care avea ceva accente jazz, iar Cvartetul cu pian de Olli Mustonen a pus punct serii într-o notă interesantă, chiar cu autorul lucrării la pian. Pot spune că a fost un eveniment plăcut și că aștept cu interes următoarele concerte și recitaluri din Festivalul Sonoro 2016.

Reportaj realizat de Radu Mihalache