Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Violonistul Roman Kim și Orchestra Fundației Principesa Margareta - concert caritabil la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 26 Octombrie 2016 , ora 12.48

"Aniversarea Majestății Sale are loc în anul împlinirii a 150 de ani în care Coroana Română a servit istoria României, identitatea și continuitatea națiunii. Regele Mihai a trăit aproape un secol de viață cu simțul datoriei, cu credință și cu iubire de țară."

Parte a discursului rostit ieri seară (25 octombrie 2016) de către Alteța Sa Regală Principesa Margareta, înaintea concertului Regal caritabil susținut la Ateneul Român.

Orchestra Fundației Principesa Margareta a României a evoluat în această a noua ediție a evenimentului, oferit publicului chiar în ziua în care Majestatea Sa Regele Mihai I a împlinit vârsta de 95 de ani. Ansamblul a fost dirijat de Tiberiu Soare într-un program care a inclus uvertura Operei "Bărbierul din Sevilla" de Gioachino Rossini și Suită din opera "Carmen" de Georges Bizet.

Invitatul special al Concertului Regal a fost Roman Kim, unul dintre cei mai apreciați violoniști ai momentului, solist în concertul nr.1 în Re major de Niccolo Paganini.

"Un concert în care tinerii sunt din nou în față. Este un lucru minunat ce face Fundația Principesa Margareta. Este un lucru care România ar trebui s-o facă în fiecare zi. Un violonist extraordinar, unul din cei mai mari violoniști pe care i-am ascultat în ultima perioadă, cu o tehnică uluitoare. Iată, mai sunt și vârfuri în ale interpretării și ale execuției violonistice așa cum era poate Paganini." - Violoncelistul Marin Cazacu

În sală a fost prezentă și pianista Alexandra Dariescu, interpretă care a fost solista Concertului Regal în anul 2014:

"A fost absolut minunat! Un program foarte potrivit pentru așa o aniversare frumoasă… Și publicul, și solistul… Iar orchestra de tineret este foarte dragă și apropiată mie."

Seara a avut ca scop și strângerea de fonduri pentru programul național "Tinere Talente", un proiect dezvoltat de Fundația Principesa Margareta a României prin care sunt acordate anual burse de studiu pentru tinerii artiști plastici și muzicieni aflați la început de carieră. Inițiativa a fost comentată de Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu":

"Implicarea Casei Regale în viața publică din România este extrem de benefică. Proiectul în sine, sprijinirea tinerilor talente, este un proiect necesar. Eu subliniez din nou nevoia de elită. Elita este cea care zidește, care construiește."

Așadar, o nouă seară reușită sub cupola Ateneului Român în care au strălucit tinerii muzicieni. Ascultăm, la final, declarația actorului Eugen Cristea:

"O seară magică! O orchestră extraordinar de bine pusă la punct, un dirijor pe care eu îl îndrăgesc până peste poate creează o atmosferă senzațională. Vă mărturisesc, niciodată n-am fost atât de emoționat ca-n această seară. Iar tânărul artist, nici nu știu cum să-i spun, e ceva de dincolo… eu i-am zis "extraterestru". O seară de grație, o seară magică! Îi felicit pe toți și mă bucur că am apucat să trăiesc asemenea clipe."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie