Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Parsifal' în deschiderea Stagiunii 2016-2017 a Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: luni, 10 Octombrie 2016 , ora 12.48

Stagiunea 2016 - 2017 a Filarmonicii "George Enescu" și-a deschis porțile cu prezentarea actului I al operei "Parsifal" de Richard Wagner. Cele două concerte eveniment au avut loc în 7 și 8 octombrie sub cupola Ateneului Român și s-au bucurat de un public numeros. Sub bagheta maestrului Christian Badea au evoluat câțiva dintre cei mai importanți interpreți wagnerieni, între care Stefan Vinke - Parsifal, Eric Halfvarson - Gurnemanz, Petra Lang - Kundry, Bela Perencz - Amfortas. Conceptul regizoral îi aparține dirijorului Christian Badea care a reunit sub bagheta sa, pe lângă interpreții străini, Corul și Orchestra Filarmonicii George Enescu, Corul de Copii Radio și câțiva soliști din peisajul liric românesc: Marius Boloș, Liviu Indricău, Iustinian Zetea și Sidonia Nica. La conturarea tabloului wagnerian au participat și mai mulți elevi de la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din București. Ovații și ropote de aplauze au izbucnit la finalul celor aproape 120 de minute din seara de 8 octombrie și... cum era de așteptat aprecieri la superlativ:

"Am rămas fără cuvinte! M-a tulburat profund. O regie extraordinară!"

"Superb a fost! Iar orchestra a cântat foarte frumos. Iar cum regizorul a reușit într-o sală așa de mică să pună atâta lume - și corul, și copiii… regia a fost foarte, foarte chibzuită și foarte anturată la această sală mică."

"De vis! Fără cuvinte!"

"A fost un eveniment, o bucurie!"

"N-am cuvinte! Nu găsesc superlative. A fost ceva extraordinar! Lăsând la o parte calitatea muzicală, lăsând la o parte vocile nemaipomenite pe care le-am auzit… punerea în valoare a Ateneului, montajul… e copleșitor!"

Impresionată de partea vizuală și cea muzicală a fost și Elena Vieru Conta: "Este atât de bine pusă în valoare pictura murală din Ateneu! Sunt impresionată de acest spectacol total și de calitatea tuturor interpreților și a viziunii dirijorului."

În mijlocul publicului, participant la acțiunea operei Parsifal reprezentată sub cupola Ateneului Român s-a aflat și dirijorul Gabriel Bebeșelea:

"M-a făcut să-mi doresc să văd și următoarele două acte în aceeași seară și mi se pare un lucru extraordinar pe care l-a făcut maestrul Christian Badea, și anume să aducă opera operelor lui Wagner la București, un lucru foarte rar întâlnit în România. E extrem de interesant pentru public pentru că te introduce mai mult în această atmosferă a graalului și în această atmosferă a întunericului care se luminează puțin câte puțin. Și toate culorile care însoțeau, toată simbolistica din legendele pe care le-a folosit Wagner se pretează foarte bine într-o sală cu e Ateneul nu doar din punct de vedere acustic, ci și din punct de vedere al frescelor care există în Ateneu. A fost o seară absolut superbă! Îmi doream să ascult și celelalte două acte în aceeași seară."

Reportaj realizat de Jeanine Costache