Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concertul de deschidere al Stagiunii 2016-2017 a Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: joi, 6 Octombrie 2016 , ora 9.19

Un concert intim. Cred că așa pot descrie cel mai bine evenimentul de deschidere al Stagiunii 2016-2017 a Orchestrei de Cameră Radio. În fața unui public familiar, artiștii au prezentat un program pe cât de cunoscut, pe atât de interesant și unic în construcția sa. La pupitrul ansamblului cameral s-a aflat dirijorul italian Gian Luigi Zampieri. Un artist care a studiat cu Franco Ferrara și Leonard Bernstein, printre alții, acesta a adus pe scena Sălii Radio fermitate și verticalitate. Seara s-a deschis cu celebra suită orchestrală 'Muzica focurilor de artificii' de Georg Friedrich Handel, o lucrare cu o eleganță extraordinară, prezentată într-o formă optimă publicului bucureștean, public ce pare să fi crescut foarte mult ca experiență în ultimii ani. Curiozitatea serii a fost Concertul în re minor op.7 nr. 4 pentru orgă și orchestră de Georg Friedrich Handel, prezentat însă într-o variantă pentru bandoneon și orchestră. Solist a fost Omar Massa și pot spune că a fost ceva cu adevărat inedit. În locul sonorităților grandioase pe care le așteptam, am avut parte de un sunet cald, intim, poate puțin ieșit din tiparele stilului, însă foarte interesant.

"Așa de dotat și așa de sensibil! Excelent! Excelent!"

"Un interpret de mare clasă, de mare sensibilitate! O trăire chiar fabuloasă, așa, și exprimată, nu introvertită. Este, tehnic, fără cusur."

Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile celor prezenți în sală. După pauză am audiat Aconcagua, concertul pentru bandoneon și orchestră semnat de Astor Piazzolla. Aici am sesizat clar că Omar Massa s-a simțit foarte bine și ne-a oferit această lucrare fabuloasă ce îmbină elemente formale baroce, cu sonorități argentiniene. Într-un final pot spune că am avut parte de o seară foarte plăcută la Sala Radio și că noua stagiune concertistică a Orchestrei de Cameră Radio a avut un star foarte promițător.

Reportaj realizat de Radu Mihalache