Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Al doilea concert susținut de Orchestra Națională Radio în cadrul RadiRo 2016

Publicat: sâmbătă, 1 Octombrie 2016 , ora 8.44
Orchestra Națională Radio a concertat vineri, 30 septembrie, pentru a doua oară în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio. Cea de-a opta seară RadiRo 2016 a reprezentat un succes pentru orchestra simfonică, ansamblu care a fost condus de dirijorul britanic Leo Hussain, iar solist în programul alcătuit din lucrări de Britten, Barber și Brahms a fost violonistul Alexandru Tomescu.

Detalii în reportajul lui Lucian Haralambie:


Pentru a doua oară în cadrul RadiRo, Orchestra Națională Radio a ridicat în picioare pentru minute în șir Sala Radio. La pupitru s-a aflat de această dată Leo Hussain, cel care, tot în 2016, a dirijat premiera operei Oedip de George Enescu la Covent Garden din Londra.

" Am o legătură strânsă cu publicul din România; este foarte cald de fiecare dată și extrem de receptiv. A fost plăcut să urc pentru prima dată pe scena Sălii Radio și în fața acestui ansamblu. Simt că mi-am făcut noi prieteni. Bucureștiul este un oraș cu o ofertă culturală bogată și RadiRo se regăsește pe lista festivalurilor importante. Faptul că sunt invitate ansambluri din Europa și din Asia și că toate se strâng în jurul Orchestrei Naționale Radio trebuie să fie o mândrie pentru publicul român."

După Patru interludii marine din muzica operei Peter Grimes de Benjamin Britten, selecțiuni foarte apreciate de publicul numeros, a urmat momentul solistic al serii, în care a strălucit violonistul Alexandru Tomescu. Partitura aleasă - Concertul pentru vioară și orchestră de Samuel Barber.

"Cred că este foarte benefic că Societatea Română de Radiodifuziune și-a asumat acest rol de cultivare și de formare a gustului publicului cu lucrări ceva mai recente." - Alexandru Tomescu

"Tomescu a fost de zile mari, așa cum îl știm. Dirijorul este foarte bun; orchestra a sunat foarte bine... și programul - foarte interesant."

În a doua parte a serii, Orchestra Națională Radio condusă de Leo Hussain, un tânăr și talentat șef de orchestră britanic, a interpretat Simfonia a II-a de Brahms.

Muzicolog Valentina Sandu-Dediu a vorbit despre această seară RadiRo:

"Excepțional! Sunt, oricum, o mare admiratoare a lui Leo Hussain. De câte ori l-am auzit în Festivalul Enescu, ce a făcut la Londra de curând știe toată lumea... și, iată, are o colaborare - mie, cel puțin, așa mi s-a părut - impecabilă cu Orchestra Națională Radio care a sunat minunat. Versatil, disciplinat, rafinat și în Britten, și însoțindu-l pe Alexandru Tomescu în acest concert, rar cântat la noi, de Barber. Alexandru Tomescu, este, de asemenea, într-o formă excelentă. Am, așadar, prea multe superlative."

Excelența Sa, Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la București:

"Concertul a fost minunat. Orchstra Națională Radio este foarte bună și a fost condusă în această seară de un dirijor pe măsură. Despre Alexandru Tomescu nu pot să spun decât că este un artist grozav. RadiRo este un festival extrem de interesant; într-adevăr, un eveniment internațional, cu muzicieni din Europa și Asia și mă bucur că între ei este și un muzician italian - pianistul Stefano Bollani. Programul este foarte variat - de la muzică clasică la partituri contemporane. Acest festival este foarte bine organizat. Nu este ușor, mai ales în acestă perioadă a anului, să aduni toți acești muzicieni care, în doar o săptămână, să evolueze în fața publicului. Felicitări, Radio România!"

Evenimentul muzical al toamnei - Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio, serie organizată de Radio România - se apropie de final. Astăzi, BBC Concert Orchestra susține ultimul concert din cadrul RadiRo 2016 și, ca de fiecare dată, evenimentul poate fi urmărit începând cu ora 19.00 la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Foto: Alexandru Dolea