Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. A șaptea zi a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo 2016, în compania Orchestrei Simfonice din Viena

Publicat: vineri, 30 Septembrie 2016 , ora 9.19
Orchestra Simfonică Radio din Viena condusă de dirijorul său șef Cornelius Meister și legendarul violonist Gidon Kremer au concertat joi, 29 septembrie, la Sala Radio în cadrulFestivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo. În deschiderea concertului, orchestra austriacă apreciată la nivel internațional pentru actualitatea repertoriului abordat a interpretat în primă audiție și în prezența compozitorului Gerhard Resch lucrarea Insule.

Un reportaj de Francesca Rusu:


Orchestra Simfonică Radio din Viena condusă de dirijorul Cornelius Meister și având-ul ca solist pe violonistul Gidon Kremer a concertat aseară la Sala Radio în cadrul Festivalului RadiRo. În deschiderea serii, ansamblul vienez, apreciat pentru actualitatea repertoriului abordat, a interpretat în primă audiție și în prezența compozitorului Gerhard Resch piese Insule.

Dirijorul Cornelius Meister spunea că a fost încântat să revină la Sala Radio și datorită faptului că la ultima ediție a Festivalului "George Enescu" a dirijat Corul și Orchestra Națională Radio:

"M-am simțit ca acasă când am urcat pe această scenă. Acum am avut șansa de a deschide concertul nostru cu Insulele, lucrare de Gerhard Resch, care este unul dintre cei mai importanți compozitori austrieci din zilele noastre."

Lucrarea Insule a fost compusă după ce Gerhard Resch a călătorit la Marea Nordului; o călătorie redată prin schimbările neprevăzute de perspectivă din piesă, spunea compozitorul:

"Mă bucur că a fost prezentată în primă audiție aici, mai ales că mă aflu pentru prima dată în România. Foarte des mi se întâmplă să fiu inspirat de tot ce văd în jurul meu. Așa s-a întâmplat și cu această piesă pe care am compus-o după ce am fost într-o vacanță în Germania, la Marea Nordului. Acolo insulele dispăreau odată cu fluxul și reapăreau odată cu refluxul. Mi-a plăcut să transpun în muzică acest fenomen care m-a impresionat foarte tare."

Violonistul Gidon Kremer, câștigător al Premiilor Grammy, director al unor festivaluri importante de muzică clasică și fondator a două orchestre de cameră a interpretat alături de Orchestra Simfonică Radio din Viena Concertul pentru vioară și orchestră de Weinberg, pentru care a fost și nominalizat în urmă cu patru ani la Premiile Grammy. Subtilitatea și rigoarea interpretării au fost apreciate de către public.

"Mi s-a părut fascinant felul în care maestrul Kremer a interpretat pentru noi. Doi maeștri în aceeași seară, pe aceeași scenă… ceva fascinant!"

"Am venit special pentru Kremer. Piesa mi-a plăcut foarte mult. Și interpretarea mi-a plăcut foarte mult."

Cum găsiți că a fost?

"A fost ceva nou, în primă audiție. În momentul când știi deja o piesă, știi cam la ce să te aștepți. În schimb acum, secundă după secundă stăteam și ne gândeam ce-o să urmeze."

Excelența Sa, Ambasadorul Austriei la București Gerhard Reiweger consideră că un astfel de eveniment oferă șansa unor schimburi culturale:

"Este excelentă ideea de a crea acest festival care ne dă ocazia de a coopera și de a ne împărtăși experiențele culturale. În Austria suntem foarte mândri de Orchestra Radio din Viena."

Jean Philip De Tender, directorul media al Uniunii Europene de Radio, spunea că Festivalul RadiRo organizat de Radio România este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa:

"Sunt foarte onorat să mă aflu aici, pentru că RadiRo este un festival foarte important în Europa, promovând pentru public orchestrele radiodifuziunilor publice. Apreciez foarte mult faptul că radiodifuziunile publice au propriile lor orchestre care duc mai departe tradiția legendară a muzicii culte din Europa, dar și de dincolo de granițele Europei."

Foto: Alexandru Dolea