Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Națională Radio și Corurile Radio în cea de-a patra seară de Festival RadiRo 2016

Publicat: marți, 27 Septembrie 2016 , ora 8.53

Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio a continuat luni, 26 septembrie, cu primul concert susținut de Orchestra Națională Radio în cadrul seriei. Cea de-a patra seară RadiRo 2016 a reprezentat un succes pentru orchestra simfonică, acesta fiind dublat și de reușita altor două ansambluri din familia Radio România: Corul Academic și Corul de Copii Radio. Cele trei ansambluri au fost conduse de Cristian Măcelaru, muzician cu o spectaculoasă activitate în Statele Unite ale Americii, dirijorîn rezidență al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, printre primele cinci ansambluri de gen ale Americii.

Un reportaj de Lucian Haralambie:


Primul concert susținut de Orchestra Națională Radio în cadrul Festivalului RadiRo s-a încheiat cu ropote de aplauze din partea publicului extrem de numeros de la Sala Radio.

"M-a împresionat până la lacrimi. Mulțumesc!"

"Mulțumim tare mult. Suntem încântați de prestație, încântați de seara asta. Impresionată până la lacrimi. O acustică extraordinară! Implicarea orchestrei, implicarea dirijorului, implicarea organizatorilor… Felicitări!"

Dirijorul serii marca Radio România a fost Cristian Măcelaru, muzician cu o spectaculoasă activitate în Statele Unite ale Americii, dirijor în rezidență al Orchestrei Simfonice din Philadelphia, printre primele cinci ansambluri de gen ale Americii.

"Mă bucur că de fiecare dată când vin parcă se aprofundează într-un fel relația pe care o avem noi - eu împreună cu orchestra - și mă bucură acest fapt foarte mult. Sunt onorat că am fost invitat în Festivalul RadiRo ca să pot să reprezentăm și orchestra noastră de aici, din România, împreună cu celelalte orchestre care vin în festival. Mă bucur că am putut face acest concert."

Solistul serii a fost violoncelistul Răzvan Suma, director al Orchestrelor și Corurilor Radio, care a interpretat Concertul nr 1 de Joseph Haydn. O prestație urmărită și de bandoneonistul Omar Massa:

"Răzvan este extraordinar. De fiecare dată mă uimește. Are o tehnică foarte bună și este expresiv în același timp. Orchestra Națională Radio este minunată; vin ori de câte ori am ocazia să o ascult. Sunt impresionat de RadiRo; nivelul festivalului este extrem de ridicat, crește de la o zi la alta. Mă bucur că pot asista la aceste concerte."

Pentru Răzvan Suma, seara a reprezentat debutul său în Festivalul RadiRo:

"Fiecare debut este important. Recunosc, în precedentele ediții mi-ar fi plăcut să cânt. Iată că, cu un pic de răbdare, se întâmplă toate lucrurile. Mă bucur că am avut prima colaborare cu Cristian Măcelaru; mi se pare un dirijor extraordinar - nu numai profesional, dar și ca om. Ne-am înțeles perfect, așa că eu cred că a fost un succes."

Centrul de greutate al concertului de aseară a fost, cu siguranță, prezența în program a cantatei profane "Carmina Burana" de Carl Orff, realizată de trei ansambluri din familia Radio România - Orchestra Națională, Corul Academic și Corul de Copii Radio. Acestora li s-au alăturat din postura de soliști, soprana rusă Olga Pudova, tenorul sud-african Sunnyboy Dladla și baritonul Șerban Vasile. La aproape 8 decenii de la prima audiție, opusul este la fel de îndrăgit de public pentru spectaculozitatea melodică și ritmică, pentru imagistica sonoră prin care Orff dorea să creeze acel Theatrum Mundi.

Excelența sa, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la București:

"A fost un concert absolut minunat; primul din Festivalul RadiRo la care am reușit să și ajung la Sala Radio. L-am ales, în primul rând, pentru program. Am avut șansa să ascult parte din festival la radio; mă bucur că mâine și miercuri va concerta Orchestra Simfonică Radio din Leipzig, dar și că până la finalul seriei vor urma ansambluri de un înalt nivel, așa cum este și Orchestra Națională Radio. Sunt muzicieni pe care i-am urmărit și în trecut, de foarte multe ori, de fiecare dată când am ocazia. A fost o seară de care m-am bucurat foarte mult!"

Foto: Alexandru Dolea