Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Recital Peter Donohoe în cadrul Concursului Internațional 'George Enescu'

Publicat: vineri, 23 Septembrie 2016 , ora 13.24
Joi, 22 septembrie 2016 a avut loc penultimul recital din seria celor susținute de membrii juriilor în cadrul Concursului Internațional "George Enescu". Pianistul Peter Donohoe a concertat pe scena Sălii Mari a Ateneului Român.


"A fost o primă parte minunată. E grozav să ai șansa de a urmări un pianist de calibrul lui Peter Donohoe aici, la București. Știu că muncește din greu în cadrul juriului Concursului Internațional "George Enescu", dar este fantastic că urcă și pe scena Ateneului Român ca interpret. Competiția este la un nivel foarte ridicat, membrii juriului nu mai au nevoie de nici o prezentare și este minunat că își găsesc timp să și concerteze. Aceste recitaluri atestă nivelul competiției."

Paul Brummell, Ambasadorul Marii Britanii la București, la pauza recitalului susținut joi, 22 septembrie, de pianistul Peter Donohoe, ultimul în care pe scena Ateneul Român a urcat un membru al juriului Concursului Internațional "George Enescu", ediția 2016.

Pianistul născut la Manchester în 1953 a ales un program cu muzică franceză pentru prima parte a întâlnirii cu publicul bucureștean. Lucrări de Maurice Ravel și Olivier Messiaen, cel care i-a fost mentor lui Peter Donohoe, au fost primele interpretate.

"Ne-a urcat în alte sfere, ne-a făcut să uităm de realitățile pământești și am avut un moment cu totul special astă seară."

Sonata nr.3 în fa diez minorde Aleksandr Scriabin și Trei piese pentru pian de Claude Debussy au completat o seară plină de emoție desfășurată sub cupola Ateneului Român. Aplauze din partea publicului numeros, unul încântat de sonoritățile propuse și de interpretarea oferită de Peter Donohoe.

Colegii din juriul secțiunii de pian au fost de asemenea prezenți în sală, aplaudând prestația colegului lor. La final, pianistul Viniciu Moroianu a declarat:

"M-am bucurat să aud un nivel artistic înalt, mai ales în muzicile ruse și în lucrarea de Messiaen, dar și în frumosul bis - Preludiul de Rahmaninov. Este un profesionist de calibru maestrul Donohoe, laureat de mari concursuri, cu carieră impresionantă care continuă și astăzi, în aceste săptămâni, la niște cote foarte frumoase de profesionalism muzical."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie