Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Semifinala Concursului Enescu - secțiunea violoncel

Publicat: luni, 12 Septembrie 2016 , ora 13.36

 

Ieri, 11 septembrie 2016, pe scena Ateneului Român a avut loc semifinala Concursului Internațional "George Enescu", la secțiunea violoncel.

 

Juriul de specialitate a selectat, în urma probelor desfășurate cu două zile înainte, concurenții calificați pentru această nouă etapă a competiției. Publicul destul de numeros a putut să reasculte minunata Sonată în fa minor, opus postum, aparținând perioadei romantice a lui Enescu care a fost inclusă, începând cu anul 2014, în repertoriul obligatoriu de concurs, dar și Sonata în re minor de Claude Debussy sau diverse piese de virtuozitate.

A fost o după-amiază în care pentru cei 6 tineri, selecționați dintre cei 53 înscriși, visul a început să prindă contur. "Trăiește-ți visul" a fost în acest an provocarea lansată de organizatorii concursului, nu doar pentru artiști, ci și pentru public "pentru că suntem suma visurilor noastre atât ca indivizi, cât și ca societate".

Soarta acestor 6 tineri, printre care și un român, Octavian Lup, cu o sensibilitate interpretativă care nu a putut trece neobservată, a stat din nou pentru câteva ore în mâinile juriului format din artiști consacrați ai artei violoncelistice: David Geringas, președintele juriului, din Lituania, discipol al lui Mstislav Rostropovici, el cântă și la "baryton", un strămoș al violoncelului cu mai multe coarde, folosit în Europa în secolul 18; Alexandra Guțu, cu o carieră de câteva decenii, a fost o prezență a scenelor românești și din străinătate încă de la vârsta de 12 ani; Arto Noras, unul dintre cei mai cunoscuți interpreți finlandezi; Julius Berger, un mare profesor de violoncel al Germaniei; Frans Helmerson, important artist concertist din Suedia; Marin Cazacu, solist-concertist al Filarmonicii "George Enescu" încă din anul 1983 și profesor al Universității Naționale de Muzică din București, studenții săi afirmându-se cu succes pe scenele lumii; Mirel Iancovici, de origine română, profesor de violoncel în Olanda, el a susținut concerte în săli celebre din întreaga Europă și Philippe Muller, născut în Alsacia, îmbină în interpretările sale tradiția franceză și cea germană.


Și după câteva ore de emoții, juriul a decis

Au fost ore de emoții și remarcabile realizări interpretative care au precedat decizia juriului. Iată-i pe cei trei finaliști nominalizați: Anastasia Kobekina din Rusia, în vârsta de 22 de ani, s-a impus prin acuratețe intonațională și ritmică dar am fi așteptat o ințelegere mai profundă a textului sonatei enesciene și poate o mai mare coerență în redarea subtilelor nuanțe prezente în muzica lui Debussy. Lucruri firești, având în vedere și experiența ei de concertistă alături de orchestre ca Virtuosi din Moscova, Kremerata Baltica sau Orchestra Simfonică din Viena. Mon-Puo Lee din Spania, ne-a fascinat prin calitatea sunetului, a stârnit uimire de la primele acorduri, și-a construit cu rigoare fiecare frază, el este în vârstă de 23 de ani, a colaborat cu diverse orchestre în calitate de solist și cu siguranță acest lucru și-a spus cuvântul. O surpriză pentru toată lumea a fost tânărul de 17 ani, din Statele Unite ale Americii, Zlatomir Fung, în ultimul an la New England Conservatory and Preparatory School, cu o suplețe remarcabilă a arcușului, un talent deosebit care a știut să-și stăpânească tentația tehnicii spectaculoase și să-și evidențieze capacitatea de a povesti prin sunete. A fost totuși puțin prea legat de partitură, ceea ce ne-a făcut să ne întrebăm, cum va interpreta Simfonia concertantă de George Enescu pe care a pregătit-o pentru următoarea seară...? Parcursul acestor trei câștigători va continua marți, 13 septembrie când, la Sala Mare a Ateneului Român se va desfășura finala concursului de violoncel, iar laureații vor interpreta o creație concertantă în compania Orchestrei Filarmonicii "George Enescu".

 

Laura Ana Mânzat