Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Romanian Sinfonietta deschide Festivalul Alto Aldige Toblach

Publicat: luni, 25 Iulie 2016 , ora 10.28

Vara internațională a orchestrelor românești de tineret continuă printr-un concert extraordinar ce va avea loc în deschiderea Festivalului Internațional Alto Aldige, ce se desfășoară între 30 iulie și 10 septembrie la Toblach, în Italia. Orchestra Romanian Sinfonietta, dirijor Horia Andreescu, solist Daniel Iulian Druțac - vioară, va cânta chiar în seara de 30 iulie la Auditorium Gustav Mahler din Toblach, programul cuprinzând următoarele lucrări : Ligeti - Concert românesc, Bruch - Concertul nr. 1, în sol minor pentru vioară și orchestra și Dvorak - Simfonia nr. 9 în mi minor "Din lumea nouă".

În cadrul acestui festival vor evolua și alte orchestre de tineret, precum Bayerisches Landesjugendorchester, Gustav Mahler Jugendorchester și National Youth Orchestra of the Netherlands. Din 2010, Grand Hotel Toblach este gazda Festspiele Südtirol/Alto Adige Festival. De la sfîrșitul secolului al XIX-lea și pînă la începutul primului război mondial, hotelul a fost destinația favorită a aristocrației europene, dar și a unor muzicieni și poeți celebri. La ora actuală, în fiecare an, orchestra rezidentă a Cultural Centre Grand Hotel Toblach, Haydn Orchestra din Bolzano și Trento, susține concerte împreună cu numeroși artiști din Tirolul de sud și Italia, dar și cu soliști și dirijori din întreaga lume. Orchestrele venite din străinătate atrag atât publicul local, cât și pe cel aflat în vacanță în superba zonă a Tirolului de Sud, la poalele munților Dolomiți. Festivalul realizează o armonioasă sinteză între frumusețea naturii și farmecul muzicii.

Orchestra Romanian Sinfonietta a avut parte de un prim succes internațional anul trecut la Berlin în cadrul festivalului internațional Young Euro Classic, unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din lume, unde a avut parte de un autentic triumf, publicul prelungind aplauzele mai bine de 30 de minute după ultimul bis.

Concertul de la Toblach al Orchestrei Romanian Sinfonietta va fi precedat de altele două care vor avea loc la Sinaia, Sala Casino, pe 27 iulie si la București la Ateneul Român, în seara de 28 iulie, în cadrul Festivalului Vara Magică, cu același program.

Organizator: Centrul Național de Artă "Tinerimea Română"

Cu sprjinul:Institutului Cultural Român

Parteneri:Fundația Prietenii Muzicii "Serafim Antropov" și Lanto Communication

Parteneri media : Radio România Cultural, Radio România Muzical, România TV, Observator Cultural, Q Magazine

Pentru alte informații legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro.


ROMANIAN SINFONIETTA

Orchestra Romanian Sinfonietta, adebutat în anul 2010 în cadrul Festivalului Internațional "Enescu și muzica lumii " de la Sinaia. Formația este pregătită de maestrul Horia Andreescu și a fost înființată, alături de Orchestra Junior și Orchestra Română de Tineret, la inițiativa violoncelistului și profesorului Marin Cazacu. Abordarea cu prioritate a capodoperelor clasice și romantice în repertoriul orchestrei a pornit din necesitatea apropierii tinerilor muzicieni români de marea muzică simfonică și de la ideea de a-i uni într-o impresionantă muncă de creație, sub semnul unei responsabilitate individuale și colective totodată. "Aproape incredibilă, cu totul spectaculoasă, s-a dovedit a fi evoluția Orchestrei de tineret Sinfonietta, cea mai tânără orchestră a țării, aflată în premieră absolută în peisajul vieții noastre muzicale, ansamblu constituit sub conducerea dirijorului Horia Andreescu. Simfonia în sol minor de Mozart, prima Simfonie de Beethoven, Simfonia copiilor de Leopold Mozart, au fost prezentate la Sinaia și Câmpina în spiritul acelui elan juvenil animat de o seducătoare candoare, de un entuziasm ce devine constructiv, ce aduce claritate și strălucire timbrală " (Dumitru Avakian - România Literară)

Orchestra este alcătuită din tineri muzicieni cu vârste cuprinse între 18 și 23 ani, selectați la nivel național și a concertat în festivaluri în întreaga țară. După obișnuitele pregătiri de la Sinaia din luna august, Orchestra Romanian Sinfonietta a concertat în fiecare an la Ateneul Român, în cadrul Festivalului "Vara Magică" începând din 2012. În 2012 și 2014 orchestra a avut onoarea de a concerta alături de marea pianistă Elisabeth Leonskaja. În 2015, Orchestra Romanian Sinfonietta a participat la Festivalul Young Euro Classics de la Berlin.

Dan Iulian Druțac

Dan-Iulian Druțac s-a născut la Chișinău, Republica Moldova. Tatăl lui fiind muzician, l-a îndrumat să devină violonist. Primii pași în lumea muzicii i-a făcut la Liceul de Muzică "Ciprian Porumbescu" cu ajutorul profesoarei Iulia Luță, iar apoi Galina Buinovschi.

În scurt timp, a început să susțină concerte în Moldova, România, Ucraina, Germania, Italia. Este laureat a numeroase competiții din Moldova, România, Ucraina, Bielorusia, Bulgaria, Cehia, Armenia, Regatul Unit. În 2013, a câștigat prima ediție a Concursului Internațional de Muzică în cadrul școlii Whitgift. A fost premiat cu Marele Premiu, care i-a oferit o oportunitate de a obține o bursă la Whitgift School, o Școală de top din Marea Britanie.

Din 2013, studiază cu David Takeno, unul dintre cei mai buni profesori de vioară din Regatul Unit. Studiază și la Departamentul pentru Juniori de la Guildhall School of Music & Drama. A susținut concerte la Milton Court, una dintre cele mai noi săli de concerte din Londra.

Andreea Chiselev