Arhivă : Cronici Înapoi

Un altfel de vampir

Publicat: marți, 5 Iulie 2016 , ora 11.35

"Excelent, excelent! Așa de dotat și de sensibil! Excelent!"
"Mie mi s-a părut frumos. Mi-a plăcut în mod special diversitatea. Are o amprentă specială!"

Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile celor care au luat parte aseară, 4 iulie 2016, la evenimentul 'Dracula - Filmul și muzica', ce s-a desfășurat în Grădina de Vară Herăstrău. Fiind Ziua Națională a Statelor Unite ale Americii, am avut ocazia să vedem pe scenă două nume importante ale culturii de peste ocean: compozitorul Philip Glass și celebrul Kronos Quartet. Desigur, experiența a fost completată de proiecția filmului din 1931 - Dracula, unul dintre clasicele filme horror, marca Universal. Am putut asculta în priză directă muzica ce i-a fost comandată lui Philip Glass în 1998, pentru remasterizarea digitală a peliculei. Cum este această coloană sonoră? Ar părea că fac o glumă facilă, spunând că este repetitivă, dar la ce ne-am putea aștepta de la un compozitor minimalist? Adevărul este că Glass, cu amprenta sa specifică a deconstructivismului tonal și al arpegiilor excesive, reușește să creeze un ambient sonor care să poarte pe umeri greutatea unui film. Așadar este o compoziție interesantă, însă poate că aș fi dorit ceva mai puțină muzică pe parcursul acestei proiecții, pentru a fi ceva mai în ton cu stilul epocii în care acesta a fost creat.

Cât despre film, ce pot spune, este un clasic. Da, dacă îl vedem cu ochii cinefilului modern, îi găsim multe neajunsuri, dar trebuie să ne gândim că a și impus o sumedenie de elemente care astăzi sunt considerate standard în lumea horror. De asemenea acesta a fost primul film care a profitat din plin de faptul că Bram Stoker nu a realizat din 'Dracula' un trademark și astfel au apărut o multitudine de adaptări mai mult sau mai puțin fericite. În final vă las cu gândurile actorului Bela Lugosi despre Dracula, gânduri desprinse dintr-un interviu de prin anii '50.

"Dracula nu se termină niciodată. Nu știu dacă pot să îl numesc binecuvântare sau blestem, însă în mod clar nu se termină niciodată. Nu știu dacă să mă laud, sau să mă plâng, dar 'Dracula' este singurul film care din 1931, atunci când a fost făcut, are parte de revival-uri anual, în toate colțurile Americii."

Radu Mihalache