Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Omar Sosa pe scena Sălii Radio

Publicat: vineri, 1 Iulie 2016 , ora 12.01

Pare incredibil că în decursul unei singure săptămâni am avut pe scena Sălii Radio două concerte jazz ale unor importanți artiști cubanezi. Primul a fost desigur legendarul trompetist Arturo Sandoval, care a lăsat o impresie fabuloasă publicului bucureștean. Al doilea a fost aseară, 30 iunie 2016, pianistul și compozitorul Omar Sosa.

Stilurile celor doi sunt absolut diferite și astfel pot spune că am avut parte de experiențe distincte. Omar Sosa tinde spre o esențializare a jazzului. Jazzul este doar un pretext pe care el topește muzici latino-americane și africane, cu precădere, dar și ceva influențe mediteraneene. O apariție deosebită, aproape stranie, muzicianul și-a făcut intrarea în scenă îmbrăcat din cap și până în picioare în alb și a început de unul singur o lucrare cu iz incantatoriu. I-a urmat apoi basistul, care a inserat inițial sonorități de kalimbă melanjului artistic, apoi saxofonistul și toboșarul. Cuvântul cheie pentru acest concert a fost: diversitate. Chiar și formula sa instrumentală este una multietnică, unde s-au reunit cubanezi, un african și un american.

Iată ce spune Omar Sosa despre modul în care vede el muzica:
"Modul în care trăim în această lume împreună este unul în care diferitele culturi sunt combinate. Spre exemplu ieși pe stradă și vezi oameni din India, din New York, din Cuba, din România, din Mexic, din Africa de Sud, din absolut toată lumea. Așa este și muzica. Modul în care văd eu muzica, în care o simt, este la fel. De aceea nu îmi este suficient să rămân constrâns de un singur stil. Pentru mine toate muzicile se reunesc."

Într-adevăr, am putut asculta muzici din toate colțurile lumii, peticite mai mult sau mai puțin dibaci pe un schelet ușor minimalist. Uneori am avut și o ușoară senzație a unui mic haos îmbuteliat într-o sticlă frumoasă. Cert este că Omar Sosa nu este Sandoval și nici n-ar trebui să fie. Este o experiență cu totul aparte ce merită încercată, chiar și în pilule homeopate, de toți iubitorii muzicii jazz.

Radu Mihalache