Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Grădini de vară / Enescu: urban vs. Tradițional' - un nou proiect semnat Imago Mundi

Publicat: luni, 27 Iunie 2016 , ora 13.06
Sâmbătă, 25 iunie, 2016, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" din capitală, a avut loc primul eveniment cuprins în programul proiectului "Grădini de vară/Enescu: urban vs. Tradițional", susținut de ansamblul de muzici vechi și tradiționale, Imago Mundi.

Într-o ambianță deschisă și prietenoasă, muzicienii Daniel Ivașcu, la instrumente de percuție; oboista Oana Ivașcu; flautistul Adrian Buciu; violonistul Ștefan Barbu; violoncelista Andreea Țimiraș și chitaristul Cătălin Ștefănescu au reușit să stârnească interesul celor prezenți, câștigând de partea lor chiar și pe vizitatorii muzeului aflați în trecere:

"Mi s-a părut foarte frumos. Știam de Imago Mundi, dar nu am mai fost la un spectacol, din păcate, și chiar despre asta mă întrebam, dacă mai au spectacole prin București. "(spectatoare)

"Foarte plăcută, foarte liniștitoare... Mi-a plăcut foarte mult." (spectatoare)

Timp de aproximativ o oră de muzică, Imago Mundi ne-a propus o înlănțuire de lucrări originale și aranjamente semnate, în cea mai mare parte, de chitaristul și compozitorul Cătălin Ștefănescu, împletite cu momente improvizatorice ale instrumentiștilor, toate la un loc fiind dedicate lui George Enescu și inspirate din celebrele sale "Rapsodii Romane".

La finalul serii, concluziile au fost formulate de percuționistul Daniel Ivașcu, membru fondator al ansamblului:

"Noi ne-am simțit foarte bine, trebuie să recunosc. O surpriză plăcută a fost că natura a cântat cu noi, prin intermediul ciripitului păsărilor și freamătului copacilor, care au completat frumos ce am făcut noi aici. Public frumos și, în general, atmosferă bună."

Proiectul care, la nivel conceptual, evocă atmosfera "grădinilor de vară" ale Bucureștiului de sfârșit de secol XIX, este finanțat de ARCUB, în cadrul programului cultural "București - Orașul In-Vizibil". Concertele vor continua până la sfârșitul lunii iulie, în spații inedite precum Lokal, Cărturești "Carusel", Grădina Botanică sau Grădina Viitorului și, începând cu cea de-a doua manifestare, mesajul muzical va fi întregit prin intermediul unor proiecții video mixate în timp real.


Reportaj realizat de Ana Diaconu