Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Națională Radio - Ultimul concert din stagiunea 2015-2016

Publicat: marți, 21 Iunie 2016 , ora 12.35

Vineri, 17 iunie 2016, Orchestra Națională Radio și-a invitat publicul la concert pentru ultima dată în cadrul acestei stagiuni.

Responsabilitatea generării unor impresii pozitive în rândul melomanilor este, poate, chiar mai apăsătoare în ceea ce privește ultimul eveniment al stagiunii; prin urmare ansamblul, sub bagheta dirijorală a apreciatului Cristian Mandeal, ne-a propus un program cât se poate de atractiv și, totodată, destul de dificil.

Astfel, Pavana op.50 de Gabriel Fauré a reușit să ne introducă în atmosfera Franței de sfârșit de secol XIX, pentru ca apoi să ne deplasăm treptat către începutul secolului al XX-lea, prin sonoritățile Concertului în sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel, care, în ipostază solistică, l-a propus pe Csiky Boldiszar:

"O mare bucurie să cânt concertul de Ravel, deși este o provocare pentru orchestră, nu numai pentru solist. Este, poate, printre cele mai dificile acompaniamente din repertoriul obișnuit din stagiunile din România, însă cred că a fost un concert reușit. Mie îmi place foarte mult această lucrare, întrucât are foarte multe influențe din lumea jazzului. Nu poți să pici în capcana rutinei interpretând acest concert. Anul acesta l-am cântat de 6 ori, dar de fiecare dată altfel."

După pauză, a răsunat muzica baletului Petrușka din creația lui Igor Stravinski, pagini simfonice ce abundă, în asentimentul primei părți a serii, de conotații pariziene.

La finalul concertului, concluziile au fost formulate de însuși dirijorul Cristian Mandeal:

"Mi s-a părut un concert bun pentru un final de stagiune în care lumea este obosită. S-au adunat frumos și a ieșit cu atmosferă, aceasta fiind ceea ce contează cu adevărat. Foarte bine a ieșit prima lucrare, Fauré; cu lucrarea de Ravel au fost câteva probleme, iar Stravinski a ieșit neașteptat de bine. Sunt remarcabili anumiți soliști din orchestră, care au fost foarte bine puși în valoare ca muzicieni, datorită acestei lucrări cu multe solouri atribuite diverselor instrumente."

Reportaj realizat de Ana Diaconu