Arhivă : Cronici Înapoi

Începe cea de-a XXVI-a ediție a Festivalului 'Săptămâna Internațională a Muzicii Noi' - Conferință de presă

Publicat: vineri, 20 Mai 2016 , ora 15.12

Astăzi, 20 mai 2016, la sediul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a avut loc o conferință de presă centrată în jurul celei de-a XXVI-a ediție a Festivalului "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi". Festivalul se află anul acesta sub semnul conceptului "Limite… și dincolo de ele", iar concertul inaugural va fi susținut de trioul MaXeMa duminică, 22 mai, în sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București.

Compozitorul Dan Dediu, directorul artistic al acestei ediții, ne-a descris în câteva cuvinte viziunea în jurul căreia s-a întemeiat festivalul anul acesta:

"Am definit festivalul prin patru locuri ale binelui, eutopii - patru direcții tematice, împărțind toate concertele în aceste receptacole. Direcțiile sunt caracterizate printr-un personaj sau un concept definitoriu și anume: "Ulise, călătorul - Dincolo de limitele culturii"; "Gulliver - Dincolo de limitele istoriei"; "Nirvana - Dincolo de limitele sinelui" și "Matrix - Dincolo de limitele naturii". În Ulise avem cultura muzicală; în Gulliver avem istoria muzicii - așadar, două elemente spațiale și două elemente care îmbină prezentul și trecutul - în Matrix, dincolo de limitele naturii - este o aruncare a privirii către viitor, iar în Nirvana avem o suspendare a timpului și o privire în atemporal. Să sperăm că toți parametrii vor fi controlabili și că lucrurile vor decurge bine, fără scăpări."

La conferința de presă a fost prezent și compozitorul Ulpiu Vlad, vicepreședinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România:

"Acest festival a fost, este și va rămâne unul dintre proiectele importante ale Uniunii Compozitorilor și muzicologilor din România. Ce poate fi mai important decât să-ți asculți lucrarea într-un asemenea context, să ai în față un tablou imens și extrem de interesant, creat, în cazul de față, de către domnul Dan Dediu, directorul actualei ediții. Aștept să intru în sala de concert, să ascult muzică adevărată, să simt acea energie superioară extraordinară, pusă în mod miraculos în partitură de către compozitori, scoasă la lumină de interpreți și amplificată de către public."

Ana Diaconu