Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seară -10 mai 2016

Publicat: miercuri, 11 Mai 2016 , ora 14.14

Pianiștii Iulian Ochescu și Daniel Dascălu au înscris în 10 mai un recital la patru mâini - inedit în cadrul Stagiunii de marți seara. Cu evoluții solistice sau în formulă camerală, cei doi tineri muzicieni au adus de fiecare dată programe interesante, atent gândite și bine studiate. Este și cazul recitalului de aseară, de la Sala mică a Ateneului Român, care a cuprins lucrări pentru patru mâini din literatura pianistică. Beethoven, Schubert, Brahms și Rahmaninov sunt compozitorii pentru care au optat Iulian Ochescu și Daniel Dascălu, doi pianiști cu o bogată activitate concertistică, fiecare cu un palmares important la care cu siguranță vor mai adăuga alte premii, căci ideea unui astfel de recital a fost inspirată de afișul unui concurs:

"Am plecat de la afișul pe care l-am văzut împreună în Conservator, legat de Concursul Suzana Szorenyi, și ne-am gândit că ar fi o idee bună să participăm chiar dacă aveam puțin timp la dispoziție să pregătim repertoriul… și puțină experiență… Am ales oricum un repertoriu care să ne și placă, să fie și divers și, nu în ultimul rând, care să se muleze pe prospectul concursului. Beethoven mie mi se pare un exercițiu de prospețime. Apoi, Fantezia de Schubert este un hit, dacă pot spune așa. Brahms e o lucrare foarte puțin cântată - un vis, ca o halucinație în care el a văzut spiritele lui Mandelssohn și Schubert. Și apoi Rahmaninov - sunt niște piese superbe din punctul meu de vedere, care, iarăși, nu sunt prea des cântate… dar sunt de mare efect."

Daniel Dascălu și Iulian Ochescu sunt doi muzicieni maturi care au afișat o tehnică pianistică bună și o gândire muzicală bine conturată, îmbinată cu o abilă utilizare a mijloacelor instrumentale. Nu în ultimul rând, am remarcat o foarte bună comunicare între cei doi pianiști, motiv pentru care i-am rugat să-și definească personalitățile unuia față de celălalt:

"Cu Daniel a fost o mare plăcere să colaborez. Chiar dacă eu consider că mi-este opus cumva, ca și fire, totuși plus cu minus… a ieșit o combinație foarte bună."

"Eu cred că avem totuși o asemănare în felul de abordare a muzicii și cred că asta dă înțelegerea asta foarte bună dintre noi."

Într-un parcurs de aproximativ o oră, Daniel Dascălu și Iulian Ochescu au avut o evoluție ascendentă, au căutat lucruri speciale în muzica fiecărui compozitor, au reușit să exprime emoții, s-au bucurat să facă muzică împreună și să ofere celor aflați în sală un recital inedit înscris în acest sezon al stagiunii din fiecare marți.

Jeanine Costache