Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Prima ediție a Concursului Internațional de Duo 'Suzana Szörenyi' a luat sfârșit

Publicat: luni, 9 Mai 2016 , ora 14.52

Duminică, 8 mai 2016, în Sala "George Enescu" a Universității Naționale de Muzică din București, s-a încheiat prima ediție a Concursului Internațional de Duo "Suzana Szörenyi". Competiția nu numai că a adus un omagiu personalității pianisticii și pedagogiei muzicale românești, Suzana Szörenyi, ci a reușit, în contextul unei piețe aproape saturate a competițiilor muzicale, să propună câteva inovații. Vorbim deci, alături de specificul inedit - acela că este una dintre puținele competiții destinate exclusiv duourilor pianistice și lirice -, despre un juriu consultativ alcătuit din studenți, o categorie destinată interpreților "amatori", dar și despre o distincție acordată de public. Concurenții laureați, recompensați cu premii însumând o valoare totală de 20000 de euro, au încântat publicul printr-un concert de gală atractiv și original. După prezentarea lucrărilor prevăzute în program, tinerii muzicieni, provenind din România, Polonia și Republica Moldova, au decis să ne surprindă schimbând între ei partenerii de duo - astfel, aplauzele și felicitările entuziaste ale auditoriului au fost garantate.

La festivitate au fost prezenți și o parte dintre membrii celor două jurii, care s-au constituit din: pianiștii Steluța Radu, Viorica Rădoi, Silvia Sbârciu și Tamás Vesmás, sopranele Ioana Bentoiu și Georgeta Stoleriu, baritonul Vasile Martinoiu și muzicologii Dumitru Avakian, Mihai Cosma și Valentina Sandu-Dediu.

Aceasta din urmă ne-a împărtășit și câteva impresii cu privire la nivelul concursului și la modalitatea de jurizare:

"Am fost impresionată de numărul și de calitatea candidaților. Ștacheta mi s-a părut că a fost ridicată de cei doi băieți veniți de la Gdansk, un duo extraordinar de performant. M-am bucurat, în aceeași măsură, să ascult și câteva formații românești, ale studenților noștri - pianiști foarte talentați, care pot să lucreze mai mult în duo, e adevărat. Mi se pare că s-a jurizat foarte corect. Nu am stat să negociem. Pur și simplu, am pus note și cu toții am ajuns la concluzia că punctajele au reflectat exact ordinea pe care am considerat-o corectă."

După cum au remarcat deopotrivă juriul și publicul, cea mai frumoasă surpriză ne-a fost oferită de duoul polonez alcătuit din pianiștii Adam Piórkowski și Mikołaj Andrzej Sikała, câștigători ai premiului I atât la categoria duo - 4 mâini, cât și la 2 piane, acestea fiind, de altfel, și singurele premii I acordate.

"Cred că ideea unei competiții de duo este minunată. Am simțiti aici foarte multă ospitalitate. Toată lumea îți vrea binele. Suntem foarte bucuroși că am venit și vom recomanda tuturor acest concurs." - ne-a spus Andrzej Sikała.

În final, câteva concluzii și aspirații ale doamnei prof. univ. dr. Steluța Radu, membru fondator al concursului și președinte al asociației organizatoare, "Majura Christ":

"Prima ediție a Concursului Internațional "Suzana Szörenyi" pentru duo consider că a fost o reușită din toate punctele de vedere: pentru nivelul la care s-au prezentat toți tinerii muzicieni și pentru că a avut impact în rândul lor vis-a-vis de ideea de a face muzică în ansamblu, de a comunica prin intermediul muzicii. Sperăm ca edițiile următoare să se îmbunătățească și să fim sprijiniți de și mai multe foruri, pentru ca valoarea premiilor să poată crește și tinerii să fie recompensați și material la valoarea prestațiilor pe care ni le oferă."Concursul Internațional de Duo "Suzana Szörenyi" - Premii

Secțiunea Duo liric cameral-dramatic:

Butu Rodica-Ștefania (voce), Demidov Andra (pian) - Premiul al II-lea

Coltan Ioan-Sergiu (voce), Murariu Bianca-Elena (pian) - Premiul al II-lea

Bucșan Daniela (voce), Malanețchi Valentin (pian) - Premiul al III-lea

Gheorghișor Adriana (voce), Căldare Tudor (pian) - Premiul al III-lea

Secțiunea Duo pianistic - 4 mâini, categoria A, profesioniști:

Dorcioman Larisa-Emanuela, Moț Darius-Emanuel - Premiul pentru cei mai tineri concurenți

Secțiunea Duo pianistic - 4 mâini, categoria B, profesioniști:

Piórkowski Adam, Sikała Mikołaj Andrzej - Premiul I

Dascălu Vasile-Daniel, Ochescu Iulian - Premiul al II-lea

Munkacsi Dora Krisztina, Bordos Nagy Kinga Borbala - Premiul al III-lea

Secțiunea Duo pianistic - 4 mâini, categoria B, amatori:

Ghemigian Marius-George, Dalea Anca-Lucia - Premiul "Debut"

Secțiunea Duo pianistic - 2 piane:

Piórkowski Adam, Sikała Mikołaj Andrzej - Premiul I

Mihart Cristiana, Corban Abel-Edison - Premiul al II-lea

Vețean-Muntean Ioana, Oláh Boglárka-Eszter - Premiul al III-lea


Premii speciale:

Două premii speciale din partea Universității Naționale de Muzică din București, destinate celor mai bune duouri participante în concurs, compuse din studenți ai instituției

Marin Andreea-Carmen (voce), Gîțan Gabriel (pian)

Mihart Cristiana, Corban Abel-Edison - duo 2 piane

Premiul special "Pascal Bentoiu" oferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România

Bucșan Daniela (voce), Malanețchi Valentin (pian)

Premiul special oferit de Institutul Maghiar Balassi

Coltan Ioan-Sergiu (voce), Murariu Bianca-Elena (pian)

Două premii speciale din partea Juriului consultativ al studenților

Bucșan Daniela (voce), Malanețchi Valentin (pian)

Dascălu Vasile-Daniel, Ochescu Iulian - duo 4 mâini

Ana Diaconu