Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concertul aniversar 'I love Mozart' la Sala Radio

Publicat: vineri, 6 Mai 2016 , ora 10.34

Joi, 5 mai 2016, în fața unei Săli Radio pline până la refuz, s-a desfășurat concertul aniversar 'I love Mozart', organizat de Fundația Calea Victoriei. Evenimentul a dorit să marcheze împlinirea a 260 de ani de la nașterea marelui clasic și a fost susținut de orchestra Symphactory și de dirijorul Tiberiu Soare. De asemenea, concertul se dorește a fi începutul unei serii anuale ce va purta numele 'I love…'. Dar de ce Mozart și muzica sa? Câteva răspunsuri a oferit la început dirijorul Tiberiu Soare:

"Acest 'I love Mozart' este o profesiune de credință, cel puțin în ceea ce mă privește. Acest om a rămas pentru mine mereu o mare enigmă și mai ales muzica lui. E un om de care m-am apropiat prin intermediul partiturilor. Evident, am învățat destul de multe de-a lungul anilor și despre biografie, context, istoric, dar, ceea ce m-a apropiat de el în mod decisiv au fost lucrările pe care le-a lăsat scrise. Acest concert este o declarație de iubire pentru Mozart și pentru ceea ce ne-a lăsat el. Este vorba de recunoștință. Cu ajutorul muzicii lui Mozart cred eu că putem recupera ceva din sentimentul acela de tristețe amestecată cu extaz. Ceva din acea pierdută limbă a păsărilor, care probabil că oamenilor nu le era necunoscută, atunci când Cerul era mult mai aproape de pământ."

Concertul a conținut aproape exclusiv momente din operele mozartiene, cu o singură excepție notabilă: Mica Serenadă. Soliști ai serii au fost soprana Diana Țugui, mezzosoprana Martiniana Antonie și baritonul Șerban Vasile - voci tinere, pline de vigoare, potrivite pentru repertoriul ales. Un alt eveniment important al serii a fost apariția volumului 'Nouă povești muzicale', semnat de Tiberiu Soare. Această carte a apărut tot grație Fundației Calea Victoriei, dar și a sponsorilor acesteia. Detalii a oferit Sandra Ecobescu, directorul Fundației Calea Victoriei:

"Această carte, pe care astăzi o lansăm, 'Nouă povești muzicale', este de fapt o transcriere a conferințelor susținute de Tiberiu Soare la Teatrul Odeon. Cu greu l-am convins să le țină, dar de care se bucură acum că s-au transformat într-o carte. De asemenea, foarte important, domnul compozitor Dan Dediu a fost alături de noi și o să îl regăsiți în paginile cărții, de altfel ultimul capitol este un dialog între Dan Dediu și Tiberiu Soare."

Reportaj realizat de Radu Mihalache