Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 15 martie 2016

Publicat: miercuri, 16 Martie 2016 , ora 15.23

Un tânăr cu un talent ieșit din comun îl consideră specialiștii pe violonistul Aron Cavassi, un muzician care afișează siguranță, dezinvoltură, lejeritate în executarea pasajelor de virtuozitate și, nu în ultimul rând, expresivitate. Cele 50 de premii obținute la diverse concursuri și admiterea, în 2014, la una dintre cele mai prestigioase școli de muzică - Universitatea de Arte din Berlin - îl definesc pe Aron Cavassi. Cu siguranță, nu doar sonoritatea numelui său - care are în spate o familie de muzicieni - ci și evoluțiile lui anterioare - Aron Cavassi fiind un violonist cu un bogat traseu solistic - au atras în 15 martie  2016 un public numeros și entuziast, Sala Mică a Ateneului Român devenind neîncăpătoare. A cântat cu o deosebită plăcere, cu seriozitate și implicare, Aron Cavassi aventurându-se într-un program extrem de dificil, cu două opusuri solistice, unul de Bach, altul de Ysaye, parcă dorind să demonstreze, așa cum el însuși a declarat, cât de mult a evoluat:


"Ca de obicei, când vin în capitală să cânt este o presiune incredibilă pentru că vin o grămadă de colegi care vor să vadă dacă am avansat, dar în același timp este o mare plăcere să cânt, mai ales că vin atâția oameni doritori de a asculta muzică bună. A fost un program care alternează piese solistice cu piese de muzică de cameră, foarte lung, foarte greu de susținut, foarte expresiv, a ieșit totul bine și ne bucurăm că am avut așa mult succes."

Violonistul Aron Cavassi a evoluat alături de pianista Cătălina Bordeanu, studentă în anul II la Universitatea Națională de Muzică din București. Am sesizat o foarte bună comunicare între cei doi muzicieni. Au demonstrat că sunt doi instrumentiști care se cunosc foarte bine, se completează în evoluțiile lor, motiv pentru care i-am rugat să definească personalitatea unuia față de celălalt:

Aron este un caracter foarte puternic, se vede asta și în cântat. Este foarte sigur pe el. Când cânți se vede exact ce fel de om ești și consider că el are tot ce-i trebuie ca să susținuă un recital atât de greu. (Cătălina Bordeanu)

 

"În comparație cu mine, ca temperament, aș spune că ea este ușor mai temperată, dar și ea are focul ei interior, bineînțeles. A fost o experiență grozavă și sper să continuăm acest duo. (Aron Cavassi)

 


Alături de pianista Cătălina Bordeanu, Aron Cavassi a știut să aleagă un program echilibrat redat cu siguranță, virtuozitate și multă expresivitate în care s-a simțit tonul cald, vibrant și nu în ultimul rând sunetul cizelat al unui muzician stăpân pe vioara sa.

 


Jeanine Costache